Evangelium – vad är det?

Ett litet tillägg från igår:

Det är morgon igen med ny nåd från Gud. På Facebook har en av mina nya vänner inom (H)järnkoll satt in ett foto av regnbågen en vanlig eftermiddag/kväll gissar jag. Tack! Regnbågen är ett förbundstecken från Gud. Det löftet håller även dagen efter den 21:a september.
För mig personligen finns olika datum i min gamla bibel från år 1958, då Gud tröstat mig på ett alldeles särskilt sätt. Nu var det en sådan dag, då jag behövde uppmuntran.
I huset inom regnbågens krets bor en gammal dement vän, som inte klarar eget boende längre. Det är så tungt för henne och hennes anhöriga och vänner. Ett foto på Facebook är offentligt, om källan angives. Vem är källan Gud eller fotografen? Jag skall fråga. Om fotografen tillåter kommer det här någon dag senare…

Evangelium enligt Matteus…
Evangelium enligt Markus…
Evangelium enligt Lukas…
Evangelium enligt Johannes…

Ja, de orden har jag hört många gånger. Det är ju inte korrekt att tala eller skriva i ”vi-form”.
”Vilka vi? Tala för dig själv du!”
Det har jag fått höra och det gör jag nu då. En del präster och pastorer vänder på formuleringen:
”Enligt vad evangelisten Johannes skriver,” och så vidare. Hänvisningen kan uttryckas lite olika men det är samma evangelium.

Ja, så skriver då aposteln Paulus om ett annat evangelium. Där börjar det intressanta om Jesus var gift eller inte. Där börjar det intressanta om Jesus var en vanlig människa fastän en extra bra lärare och trovärdig profet, som gjorde kraftgärningar. Visst var snickaren Josef hans far eller någon annan? Där börjar det intressanta att alla tolkar, som det heter.

Som jag fattat all bibelundervisning genom åren, så är det full harmoni mellan alla bibeltexterna. ”Evangelium är Guds kraft till frälsning” och är inget som Paulus hittat på själv. Änglarna hittade inte på en profetia om Jesus, att han skulle frälsa från synderna. Precis så förkunnade ängeln för Marias trolovade man Josef. (Matteus kap 1:18-25)

Profeten Hosea hittade inte på ett budskap till sin samtid. Israel var som en prostituerad som gick till olika män (herrar). Förbundet med Israel var mellan Herren och Israel som ett äktenskap. De skulle inte ha några andra gudar! De levde i äktenskapsbrott och Hosea måste gestalta Herrens kärlek till Israel genom att gifta sig med en sköka Gomer, söka upp henne när hon var otrogen och prostituerade sig igen, betala lösen och äkta henne som hustru igen. Precis så mycket älskar Herren Israel sitt folk och oss!

Detta är evangelium men sången har tystnat:

”Ej silver ej guld har förvärvat mig frälsning
Ej jordiska skatter har friköpt min själ,
nej, blodet på korset är priset jag kostat,
den enfödde sonen gavs ut för mitt väl.
Kör:
Friköpt jag är men ej med silver
återlöst men ej med guld
O vilket pris med dyra blodet
Han utplånat all min skuld.”

Det är naivt, att tro på uppenbarelser från Gud. Om mitt intellekt är större än Guds, så måste jag tänka ut ett annat evangelium än det bibeln beskriver. Så är det bara.
Paulus skräder inte orden över dem som förkunnar ett annat evangelium än Jesus som korsfäst för våra synders skull. Han var aldrig politiskt korrekt och anpassade undervisningen.
(Jo, Paulus hade olika undervisning för judar och för hedningar som kommit till tro men inte angående Jesu död för våra synders skull.)

Tolkningen om ett annat evangelium står beskrivet Pauli brev.

En uppmuntran vid ett annat tillfälle. Foto Gunnel Bergstrand

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: