Flum

Vi har olika referensramar. När jag skriver om ”kärleksflum”, så tänker jag på att Gud är som ett enda stort hav och vi är dropparna. Ett kärlekshav. De onda har ännu inte fattat, att Gud är kärlek. Om de inte fattar det i detta livet, så kommer de att fatta det i nästa eller nästnästa. Om alla tänker så blir det slut på krig. Och frid och glädje.

När jag skriver ”kärleksflum”, så tänker jag på filmen ”Såsom i himlen”, där prästen representerar LAGEN som kärlekslöshet och raggarbruden representerar den verkliga kärleken.

Gud är kärleken skriver bibeln och ateisten kanske kallar detta för flum och påminner om alla grymma krig och helvetet. Var är kärleken? Är det kärlek att utesluta någon ur gemenskapen?

En gång är lejonet en metafor för Jesus. En annan gång är lejonet en metafor för djävulen, som går omkring rytande efter ett byte.

Jag följer vissa Bloggar och triggar igång alldeles för fort och uttrycker mig slarvigt ibland – är vårdslös med orden, som en av mina chefer påpekade en gång. Evangelium kopplar jag till berättelsen om Jesus i Nya Testamentet och i Gamla Testamentet. En akademiker kopplar jag till en lärd person på universitetsnivå. Evangelium förstår ett barn utan akademiska meriter. (Jag för min del har tre stycken poäng på universitetsnivå i GT. De förvarar jag i min chiffonje. En av mina vänner inom frikyrkan har 60 poäng i GT och är ändå bara pastor.)

Så till debatten om universitetsteologi eller frikyrklig teologi. Den som vill fatta poängen i Stefan Swärds Blogg kan göra det. Paulus var mycket lärd på universitetsnivå, innan han överrumplades av ljuset från himlen och fick ett tilltal av Jesus. Sen var han blind några dagar. Resten kan vi läsa om i NT och ingen teolog i världen överträffar hans utläggningar och förståelse av skrifterna.

Det handlar minsann inte om flum.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Flum”

    1. Tack för detta livstecknet, Nillam! Jag utmanade mina ”nätvänner” sen 10 år tillbaka på facebook numera. Så jag har äntligen fått några kommentarer. Fortsätter sen att prata för mig själv här. Jag är ju i den åldern, att jag har rätt till det. Mr Facebook är suverän! Han klarade, att sätta upp några kyrkoherdar på foton bredvid ”samtalet”. Det höjer min status något. -:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: