Drömarbete

Det finns en bok som heter:
”Använd dina drömmar”
Den är skriven av Montague Ullman och Nan Zimmerman
Nan Zimmerman förväntade sig att den kände forskaren i drömarbete skulle transformera ner sina teoretiska och kliniska kunskaper till begriplig nivå. Själv trodde han, att han talade begripligt för lekmän. Så småningom arbetade de två fram en lärobok i ämnet.
Det är seriöst, att vara rädd om sina drömmar. Det är intressant, när någon kunnig visar på verktygen hur man skall arbeta.

I bibeln står det om hur fort en dröm försvinner. Det vet vi och hinner bara konstatera, att jag drömde så konstigt i natt. Sen är det bara modiga människor, som vågar ta vara på nattens information. Jag förnekade ett helt år, att jag drömmer. Drömmarna har metaforer, som är kända över hela världen. Den konstiga drömmen kanske inte är så konstig. En trasig bro kanske är en trasig bro till någon på andra sidan. Alla tolkar på sitt sätt och det är bara den som fått drömmen, som har facit till sitt liv. Men symbolspråket kan vara allmängiltigt. Att ha en trasig, sipprig bro framför sig, som är farlig eller omöjlig att gå på väcker starka känslor av maktlöshet.

Josefs drömmar i bibeln är mer än drömmar. De är profetior om vad som skulle komma. Mannat i öknen var historia men också ett profetiskt budskap om brödet från himlen, som Jesus är. Metaforerna i bibeln är logiska. Så jag bjuder på dagens ”mannakorn” i min privata samling av löftesord.

2 Kor 5:1
Vi vet att då det tält som är vår jordiska boning rivs ner har Gud en byggnad åt oss i himlen, en evig boning som inte är gjord av människohand.

B82
5:1 Jes 38:12; 2 Pet 1:13f. / Mark 14:58
5:1 tält Denna bild för kroppen blandas i fortsättningen med bilden av kroppen som en dräkt.

Det är bra om teologerna och exegeterna delar med sig av sina kunskaper – tranformerar ner den till begriplig nivå. Det ser vi fram emot efter all debatt om teologisk utbildning. Jesus lovade att ge sina lärjungar den helige ande som en hjälpare. ”Han skall lära er och påminna er om allt jag har sagt.”

Han finns i bibelns texter. Överallt. Och vill inget hellre än att undervisa oss om vägen till livet och Gud.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Drömarbete”

  1. Tack för din kommentar, offshore banking! Jag kan tyvärr inget om Kabuls land men är mycket intresserad av kartor. Tydliga gränser finns inte mellan stammarnas områden. Josua kap. 19

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: