Gud eller Mammon

Det stod en notis i tidningen Dagen om en präst, som blivit anmäld för tjänstefel till domkapitlet. Det var inte vilket fel som helst minsann utan han hade låtit begrava en man för ett halvår sedan som gått ur Svenska Kyrkan. Det är dyrt att dö. Det bör man tänka på innan man dör och spara så mycket pengar, att det räcker till en begravning. Det har inte jag klarat. Då får man ”ligga sockna till last.”

I det här fallet var det värre än så. Mannen hade tydligen blivit döpt till Kristus som barn och därmed medlem i Svenska Kyrkan. Sen kom väl antagligen vår upplysningstid där det står på skattsedeln hur mycket pengar, som går automatiskt till Kyrkan. Det var ju precis det som Jesus påstått. Det går inte att tjäna två herrar. Antingen älskar man den ene och hatar den andre. Ja, Jesus skräder inte på orden precis. Detta retar oss svenskar, som skall ha lagom och inget antingen eller. Lagom religiös. Inte överandlig.

Matt 6:24
Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.

Det verkar dessutom som att unga människor är mer ärliga än präster och ledare. I tonåren skall dopet till Kristus konfirmeras genom en tids intensiv bibelundervisning i vad den kristna tron innebär. Många blivande konfirmander svarar ärligt, att de låter sig konfirmeras för presenternas skull. Så ärlig får ingen vara. Det är prästens uppgift att fråga en och en, om de tror på Jesus Kristus. För konfirmationen konfirmerar dopet i faderns, sonen och den helige Andes namn som skett som barn. Konfirmationsdagen blir ingen inympad i det äkta olivträdets saftrika rot. Det går inte att lura Gud. Föräldrar kan säga ”ja” på frågan, om de är villiga att undervisa sitt barn i den kristna tron och sen inte tro själva. Det går inte att lura Gud. Det går att gå ur Svenska Kyrkan och slippa avgifterna, som syns på skattsedeln. Men sen blir det mycket dyrt efter begravningen. Och en anmälan för prästen, som inte sett upp med vem som är medlem eller inte.

Jojo. Det är dyrt för Svenska Kyrkan med en Kyrka, en präst, en kantor och kyrkvärdar.

Tron är en gåva som Gud ger. Den är gratis.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: