”All teologi är tolkning”

Galna katter får rivet skinn, sägs det. Nog har jag sett katter slåss. Jag är ju från landet men har aldrig sett en höna kackla vid fara för att samla in sina kycklingar. Den upplevelsen skulle jag vilja ha. Jesus var uppvuxen på landet och tog många bilder från öppna landskap till skillnad från Paulus, som var en ”sta´bo”.

Nu är jag på krigsstigen igen. Det beror på vilka debatter jag följer och hur jag blir missförstådd eller refuserad. Jag får inte anmärka på KG Hammars teologi. OK då hänvisar jag till teologen Stefan Gustavsson, som kan uttrycka skillnaden i tolkningar. En präst inom EFS (Lutherska) kan bli ”avkragad”, om han inte tolkar enligt Svenska Kyrkans nya regler. Som jag uppfattat det. Vi närmar oss påsk. Det skall bli spännande att få följa vilka bibeltexter, som får lov att vara kvar och vilka psalmer.

Jag sörjer inte över det, att andra tänker själva. Det lär vara generationsväxlingar. Vare sig jag vill eller inte har växlingen gått över till den tunga, tröga som tar bäst. För min del. Det är motsägelsefullt.

Få se om mitt inlägg får stå kvar i Fjärde Väggen:
”Sofia, både du och jag har gått ur Svenska Kyrkan. Alltså borde vi ha lika stor rätt att se på den utifrån men du har tagit bort ett av mina inlägg angående KG Hammars bibeltolkning. Nu har jag läst mera ur Svenska Kyrkans tidning av unga prästkandidater. Jag repeterar vad jag skrivit i Credoadademins debattforum.
Jag har tappat all respekt för teologi!

Ja, evangelium skall nå ut till alla folk men Paulus lämnade aldrig ramen för vad som var och är Guds ord! Alla tolkningar skall stämma överens med övriga bibeltexter! Bibelns budskap har aldrig legat i strid med sig själv. Ps 119:160
Med vanlig intelligens går att skilja på regler för Israels folk under en viss tid. Sen fullbordade Jesus lagen men han upphävde den inte. Herrens undervisning lika med lagen är mycket större än våra åsikter i modern tid.

Vänliga hälsningar
Gunnel Bergstrand”

All teologi är tolkning

Slut citat. Det är viktigt att veta hur man tror på vem. Det är gott om smågudar.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: