Julafton år 1955

”Det var då det,” sa min kusin en gång, när jag påminde om att hon tvättade alla mina fönster under en mellanlandning hos mig.

”Det var då det.” Det kan man säga om mycket som fungerade förr men inte gör det nu. Vi som är långt över pensionsåldern och har ett förflutet inom sjukvården minns till exempel, att det fanns en orgel på vissa sjukhusavdelningar i mitten av stora salen. Den stora salen gick i ett. Fyra och fyra sängar avgränsade med en tunn halvvägg. Praktiskt för personalen att kunna ha överblick åt alla håll. (Det fanns ett par enskilda rum för de allra sjukaste.) Eller också fanns en orgel mellan två våningar på trappavsatsen. Dörrarna öppnades till salarna och någon spelade och sjöng en kvällspsalm.
Det var då det.

Eftersom julafton år 1955 är den allra finaste, som jag har i mitt minne, så gäller det just en så stor gammal avdelning, öppen med högt till tak, en orgel och en sjuksköterska, som kunde spela och sjunga och en sjuksköterskeelev. Närmast orgeln låg två 18-åringar båda med njursjukdomar och alldeles för högt blodtryck. Det är därför jag kommer ihåg medicinen Serpasil och dess biverkan. Det är därför jag aldrig glömmer mitt livs finaste julafton den första hemifrån och ”Stilla natt Heliga natt” i duett.

Det var så högt till tak. Det var så fin akustik. Det var en medicinavdelning till skillnad från den kirurgavdelning, som jag gick elev på senare. Där fanns ingen orgel. Det var frivilligt att ha en orgel eller inte och tillåtet att förmedla en hälsning från Gud via psalm eller sångtexter.
Det var då det.

Det är nu det, som den gamla sitter med sina minnen och knappar på datorn mitt i natten. Sången finns med hemifrån men inte orgeln. Orgeln finns kvar men inte någon sångröst. Så klickade jag på måfå bland bibelns alla verser i Bibel 2000. Där finns ett sökprogram. Inte mer på måfå än att jag valde Lukas evangelium och kapitel 1 för där skall det finnas om världshistoriens viktigaste händelse… Klick. En enda vers och det blev Marias undran vid änglabesöket. Ängeln hade meddelat henne att hon skulle bli havande med den högstes son. Visst hade hon all anledning att ställa frågan:

Maria sade till ängeln: ”Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man?”

Det är inget att rekommendera att sitta och klicka på bibelverser på måfå, det som förr i tiden kallades att ta en tumvers. Därför lär jag mig att infoga en länk.
Det är nu det.

Radiopredikan fjärde advent av Torsten Åhman

I den Bloggposten finns ett ”Här”. Det är nu det. Precis lika aktuellt som på julafton år 1955.

Marias lovsång

God Jul önskar jag er mina läsare och tack till Torsten Åhman för din generositet, att vi får läsa ditt manus.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: