Det kom ett brev

Rubriken är från Pär Lagerkvists dikt: ”Det kom ett brev” den enda dikt jag kunnat utantill i tonåren. På söndagarna skulle det inte vara något arbete men gärna brevväxling mellan föräldrar och barn. Ja, jag är glad i bokstäver, ord och handstilar. Jag är glad över att min storasyster sparat alla brev från 50-talet innan vår mor blev så darrhänt, att hon slutade att skriva brev. Där berättar hon det jag behöver få bekräftat om maktlösheten som anhörig.

Igår kom ett brev från min storasyster, som är 83 år nu och sätter ord på sin maktlöshet år 1956. Det var inte lätt att se på och inget kunna göra.
Detta kallas feedback nu efter 55 år! Äntligen finns min egen berättelse i ord inifrån sinnessjukhuset! Äntligen får mina äldre syskon sätta ord på sin egen smärta att stå bredvid och se på utan möjlighet att förändra tidens sätt att behandla! Äntligen är det tillåtet att tala om hur en psykos kan se ut och att den går över!

Detta kallas feedback. Ja. Någon lyssnar på en berättelse och gensvarar. Så gjorde teol.dr. Sofia Camnerin. Hon fick min bok med eller mot sin vilja:
”Pat. är frisk och pigg för övrigt” och gav ett svar på Facebook:

”Hej Gunnel – jag skrev just ett meddelande till dig här på facebook – en slags recension av din bok! Du berättar om smärtan, vägran att bli ett nummer – en ”patient”, du berättar om signaler av hopp och närvaro – som när din bror cyklade till dig med äpplet. Du berättar om starka överlevnadsinstinkter och ett viktigt trots! Så berättar du om vägar till helande – hur din tro har burit dig och att du har funnit någon slags helande – sår mot sår.”

Sofia Camerin finns på Missionsskolan, Lidingö, som jag hade som en hägring under väldigt många år. Den som varit sjuk, blev inte antagen som elev. Där är ett av alla mina sår som ärrat nu. Men med hjälp av min envishet klarade jag av att läsa hennes doktorsavhandlingen i teologi:

”Försoningens mellanrum”

Där är vi nu. Det finns EN som gått vägen före oss och kan allt. Han är modellerad i Gamla Testamentet på så många olika sätt genom personer, byggnader, historiska berättelser och profetior. Som räddaren genom allt.
I mina olika Bloggar finns min kärlek till dessa personer i texterna. Jag älskar kartor och vill veta var jag är. Är detta att vara en fanatiker? Det står till och med i min sjukjorunal från år 1956, att jag är orienterad. Låt mig vara det då! Det enda positiva, som finns om mig i den sjukjournalen är, att jag är snäll mot patienter. Ja, det var därför jag ville utbilda mig till sjuksköterska.

Josef är en modell till Jesu långa väg för oss. Han känner vägen! Det är bara åtta kapitel 1 Mos 37-45 ändå finns där allt! Josef har betytt så otroligt mycket för mig. (Jag begriper inte vad feministteologi är för något.)

Se almanackan här

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: