Förord

Den stora rädslan

Bokförlaget Natur och Kultur har gett ut faktaböcker av den kände psykiatern Johan Cullberg och av den lika kände psykiatern och psykoterapeuten Clarence Crafoord.
Är det storhetsvansinne, att jag som utbildad arbetsterapeut önskade få ge ut min berättelse på samma förlag? Min berättelse är inifrån ett patientperspektiv från ett av landets stora sinnessjukhus.
Jag skriver medvetet sinnessjukhus. År 1959 ändrades namnet till mentalsjukhus. Det fanns visst ett före och ett efter medicinen Hibernal också.
Natur och Kultur har även gett ut en faktabok av en professor i klinisk psykologi i USA med titeln:

en orolig själ
EN BERÄTTELSE OM ATT VARA MANODEPRESSIV

Författaren som själv lider av den sjukdomen heter Kay Redfield Jamison och skriver mycket ingående om sin sjukdom och ur sitt yrkesperspektiv.
Min egen berättelse handlar om att mer eller mindre ha varit stigmatiserad av diagnostiseringen och behandlingen från och med den 5 september år 1956.
Förra onsdagen fick jag boken ”en orolig själ – ” att läsa och låna. Det regnade dagen efter så jag sträckläste boken. Och upplevde stor lättnad att inte behöva ha den sjukdomen också! Jag behövde heller inte skämmas över att jag inte satt ute och solade mig på Hönö.
Här är min berättelse. Utgiven på egen risk. Läs den så också på egen risk utan att bli arg på någon.

Västra Frölunda den 21 juli 2011
Gunnel Bergstrand

Den som skall blogga skall visst sticka ut hakan. Det har då inte hjälpt på min Blogg vare sig jag utmanat präster eller sjukvårdspersonal. Nu har manus till min bok:
”Pat. är frisk och pigg för övrigt”
gått iväg på egen risk och boken får läsas på egen risk. Det går aldrig att förändra någon annan bara att försöka med sig själv.

Livet är en gåva och rikt på möjligheter.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: