Jesus är kvar

Jesus är kvar!

Så skönt! Nu är det över och vi slipper se blodigt offer och synd och skam under fyrtio dagar!
Så skönt! Jag slapp att se Mel Gibsons film The Passion of the Christ denna gången också! Jag tål inte detta frosseri i blod!

Så skönt! Nu är det bara Jesus kvar under fyrtio dagar framåt och han visar sig lite då och då likt Aslan i sagans värld för de rädda barnen. Precis så är det. Det är bara för rädda, skräckslagna lite övergivna barn, som han visar sig. Han visar sig tydligen inte för några besserwisser.

Under fyrtio dagar. Känn på de orden och sjung dem gärna med från musikalen Koinonia (text och musik Urban Ringbäck).
Vi kör inte på i dagens hetsiga trafik utan att titta i backspeglarna då och då. Vi lever med kontakt med de andra medresenärerna var de kommer ifrån och vart de tänker sig. Där i den ständiga strömmen finns vi med eller på det andra alternativet. Vi går sakta precis som två desillusionerade vandrare, som förlorat allt de trott på. (Lukas kap. 24)

Den ene fick vi namnet på. Den andre/andra är utan namn. Där kan jag sätta in min egen livssituation och gå precis så sakta, som de tycktes göra. De var så bedrövade, att de inte ens gick framåt. De stannade mitt i samtalet. Det hade kommit en främling, som gick vid deras sida och undrade vad de pratade om och varför de såg så bedrövade ut.

Har inte jag rätt, att se bedrövad ut, som läst alla artiklarna i Sv Kyrkans tidning av prästen Ulla Karlsson? Precis allt jag trott på av akademiska studier i teologi och exegetik har tagits ifrån mig! Skulle inte jag se bedrövad ut? Vad är detta för en främling, som inget vet om vad jag varit med om? Vad har jag att leva för nu 75 år gammal?

– Vi trodde!

Så börjar främlingen att gå igenom hela gamla testamentets texter bit för bit med början i Moseböckerna hur Israels folk vandrat i öknen under 40 år. Främligen påminde oss också om den yngste av Isais söner, som bara passade får. Kom vi ihåg berättelsen från vår barndom om Goljat? Stod inte Goljat under 40 dagar och nätter och hånade Israels Gud? Vem var det som kunde ta bort den smäleken? Vem var det som gick emot denne bjässe i full krigsutrustning med sina bara händer och nästan bara kropp helt oskyddad?
En föraktad herde. Vad hade han där att göra? Skulle inte han passa faderns får?

Visst minns jag! Det har ju bara gått 10 år sen prästen hånade berättelsen om Jesus under 40 dagar och nätter i öknen, när han frestades av Djävulen.

– Ni tror väl ändå inte på en fysisk person Djävulen, som kom mot Jesus i öknen?

Så skrev prästen som läst så mycket teologi och exegetik och hela NT på grekiska språket! Skulle inte jag se bedrövad ut. De har ju tagit ifrån mig allt jag levt för och satsat på!

– Vi trodde!

Men nu är det äntligen slut på påsken och allt blod, skam och offer! Det behövs inte mer under fyrtio dagar för den döde lever och finns mitt ibland oss. Han dyker upp när vi är som mest desillusionerade och fråntagna all vår tro.
Då slår han följe med oss och går igenom skrifterna med början i Moseböckerna och visar oss, att han finns där överallt.

Han lever och finns överallt! Särskilt i hela bibeln. Det vill säga JAG ÄR den jag är och ORDET från Gud, som tältar bland oss.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Jesus är kvar”

    1. Jag ser nu, att jag är ironisk i vanlig ordning. ”Jesus är kvar” är ju ett citat från prästens artiklar, som vill ha bort allt tal om blodigt försoningsoffer.
      Här gäller det att tänka till över fortsättningen av mitt bloggande…..
      Tack för din uppmuntran, Rose-Marie!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: