Ett kodat budskap

Det står så mycket konstigt i bibeln. Det går att plocka verser lite här och var och få till precis vad som helst. En del säger, att det bara är krig i Gamla Testamentet. Andra säger, att det är felöversatt. Vi kan inte veta.

Vad har jag gemensamt med kvinnliga prästen Ulla Karlsson efter hennes artiklar i Sv Kyrkans tidning?
Kyrkan behöver inget försoningsoffer!

Ingenting mer än att vi båda är kvinnor men en får lov att vara präst och en inte. Vad hade jag gemensamt med min hembygds församling första gången jag fick hålla andakt där? Jag såg altartavlan igen. Svenska kyrkor har ofta en Jesus på korset och frikyrkor ett tomt kors som föreställer att Jesus uppstått från de döda. Högst upp på det höga altaret i min hembygds kyrka finns ett lamm med en segerfana. Räcker inte detta som gemensam teologi?

Jag har fått läsa teologi och exegetik baklänges genom att läsa andras inlägg på nätet sen år 2000. Jag kan inte debattera för övrigt för jag blir bara arg. Jag blev nästan ursinnig för 10 år sen över vad jag såg inom Sv Kyrkans ramar. Nu har vi fått klarspråk genom två artiklar av Ulla Karlsson. Förut har Jonas Gardell deklarerat samma sätt att tolka i boken ”Om Gud”. (Väl att jag har biskop Gottfrid Billings tolkningar av kyrkoårets bibeltexter från år 1915)

Bibelns språk är kodat för den som inte vill veta vad det står där uppenbart. Här är ett enda exempel från Uppenbarelseboken 7:17

Ty Lammet som står mitt för tronen skall vara deras herde och leda dem fram till livets vattenkällor, och Gud skall torka alla tårar från deras ögon.

Bibelns Jonatan fick leva med en pappa, som blev förvirrad ju mer han blivit olydig mot Gud och gått sina egna vägar. Kanske detta innebar ett hata sin fader och moder och bli värdig att följa den osynlige Jesus då i Gamla Testamentet? Jonatan kom till en punkt där han måste ställa sig på herdens sida. Herden som blivit smord till kung. Obegripligt för den som inte vill veta mer.

Bibeln har ett kodat språk om ett lamm, som såg ut som det varit slaktat. Bibeln har ett kodat språk om ett lamm som blev herde.

Det är ju alldeles uppenbart för den som blir som ett barn och tar emot himmelriket här och nu.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

8 reaktioner till “Ett kodat budskap”

 1. Bibeln har ett kodat språk om ett lamm, som såg ut som det varit slaktat. Bibeln har ett kodat språk om ett lamm som blev herde.

  Det är ju alldeles uppenbart för den som blir som ett barn och tar emot himmelriket här och nu.

  Tack Gunnel svårare än så är det inte vi behöver inte ”världens vishet” det räcker med hjärtats öppenhet som ett barn. 🙂

 2. Jag blir litet förvirrad av uttrycket att bibeln har ett kodat språk…

  Det finns en del kristna inriktningar som tror att allt som vi kan veta om Gud står i bibeln, och att boken är avslutad. Det leder vidare till tanken att det bara är experter som kan tolka det hela. Det verkar vara väldigt långt ifrån vad Jesus lärde, dels om att himmelriket tillhör dem som är som barn, och dels hans debatter med sin tids experter.

  I den äldre historien var det aldrig experter, eller de mest belästa som var ledare – inte Mose, inte Elia, inte… Apostlarna var inte heller experter, och de som de tillsatte som ledare för församlingarna var det inte heller…

  Då är frågan vem man skall lita på. Jesus säger till apostlarna att de skall vara vittnen, och han säger om sig själv inför Pilatus att han har kommit för att vittna om sanningen (men han skrev aldrig ner den…), t.ex. Luk 21:7-19, eller 24:44-53. Men han säger inte riktigt hur det skall gå till. Lukas berättar vidare om det i apg. Det finns många andra ställen som talar om att apostlarna skall vara ledare – t.ex. slutet av Johannesevangeliet. Frågan är bara hur man skall tolka det hela. Står det någonstans att Jesus uppmanade dem att skriva ner sina läror, och att kommande släkten skall lämnas åt att tolka de texterna efter förstånd? Jag har i alla fall inte hittat det stället.

  Många kristna hänvisar till att PAulus säger att man skall pröva allt. Frågan är om det innebär att det egna förståndet är det högsta rättesnöret? Om det är så blir frågan om det över huvud taget finns någon sanning i bibeln, eftersom olika förstånd leder till motsatta slutsatser. Å andra sidan, om det inte är så blir frågan vems förstånd man skall lita på, och varför man skall lita på just den människan. Jesus säger att han skall tala genom apostlarna, men innebär det att han tystnade när Johannes dog någon gång på 90-talet?

  Frågan står kvar: vem skall man tro på, och varför skall man tro just det?

  1. ”Många kristna hänvisar till att Paulus säger att man skall pröva allt. Frågan är om det innebär att det egna förståndet är det högsta rättesnöret?”

   Är det inte snarast underförstått att man ska pröva mot Bibeln snarare än sitt eget förstånd och under bön efter Andens ledning? Inte för att allting genast blir oproblematiskt och solklart, men ändå 😉

  2. Stefan!
   Det kanske var fel rubrik. Jag tänker på alla höghus med sina portkoder.
   Så det jag menade var att ett felfritt lamm på sätt och vis är en kod och Jesu undervisning om sig själv som den gode herden, som ger sitt liv för fåren en annan kod. Dessa två begrepp tillsammans finns i en enda vers. Upp 7:17
   Den som förnekar behovet av ett oskyldigt offer kan inte förstå resten av undervisningen.
   Det är prästen Ulla Karlssons artiklar i Sv Kyrkans tidning, som gjort mig upprörd! Det är hon som önskar debatt om försoningsoffret.

   Hälsningar
   Gunnel

 3. Gunnel!
  Jag gissade mig till att du tänkte dig något sådant. Det är inte enkelt att hitta rätt. Det jag försöker att peka på är att det inte blir lättare med alla olika människor som letar efter bibelverser som stöder deras olika uppfattningar.

  Juha!
  Jag vet att många tolkar versen (1 Thess 5:21) på det sättet. Då gör man sig inget problem av att han inte skriver något om skriften i det sammanhanget. Ser man till sammanhanget, och hans förkunnelse i övrigt blir den rimliga tolkningen att man skall pröva mot kärlekens frukter – vad för det med sig? Enighet eller splittring? Lydnad eller stolthet? osv. Paulus var mer än väl medveten om att pröva mot skriften innebär att pröva mot den egna tolkningen av skriften. Han hade själv varit där när han förföljde Kristus…

  1. Stefan, vi skriver nästa Blogg tillsammans, där du håller med mig, att bibeln handlar om judarnas historia först och främst som sen har blivit en frälsningshistoria även för oss hedningar. Så gränslös är Guds nåd!

  1. Tack, Jerry, för hänvisningen till din Blogg. Jag ser fram emot en dialog med prästen Ulla Karlsson om bibelns sammanlagda budskap. För mig räcker det inte att bara säga emot helheten och poängen i bibeln. Alla präster skall kunna motivera om de har ett bättre budskap i så fall än bibelns.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: