En gammal predikanthistoria

Prästen Ulla Karlsson ville bara skapa debatt. Mer än så var det inte. Vad skriver jag då dagen efter tidningen Dagens meddelande?

Jo, jag tänker på predikanten i Norrland, som betydde så mycket för mig och många andra. Han berättade en gång om gumman, som blev erbjuden hästskjuts. Hon hade varit och veckohandlat och bar den tunga bördan på ryggen. Vägen hem var lång. Det var före bussarnas tid. De var varken insatta i trafik eller borttagna ur trafik. Och inte heller fanns ordet veckohandla. Då för länge, länge sen måste de handla så mycket, att det räckte för lång tid. Gumman neg för bondens erbjudande, tackade och satte sig längst bak på flaket.
Efter ett tag vände sig bonden om och såg att gumman hade kvar sin börda på ryggen. Han frågade om hon inte skulle lägga av den.
Nej, hon var så tacksam, att hon fick åka med själv. Bördan på ryggen klarade hon. Det blev tungt nog ändå för hästen att dra.

Vad skriver jag då debattglad, som jag är? I bloggen fjärde väggen har jag läst tidigare hur fel Stefan Swärd har, som vill införa församlingstukt igen. Det är så fel, eftersom så många är så skuldtyngda ändå! I en annan debatt stod det om episteltexter, som inget är att bry sig så mycket om…..
…..kasta din börda på Herren ty han har omsorg om dig…..nej, skuldbördor bär jag själv och gör så gott jag kan! Ingen skall bära mina bördor!

Det bästa är att vetenskapen har kommit så långt. Det som inte går att bevisa kan man inte tro på. Jag för min del kan inte bevisa var ljuset kommer ifrån. Min intelligens räcker inte till. Ändå har jag tryckt på mer än en knapp nu i vargtimman. Mörkret försvann. Datorn startade. Ingen kan bevisa för mig hur detta går till. En liten flicka föddes för 2 dagar sen. Ett litet meddelande i Facebook och släkten i olika delar av världen får dela glädjen nästan lika fort. Vetenskapen kan visst bevisa detta men min intelligens räcker inte till för att förstå. Ändå tror jag att undret hänt och att många fick reda på det världen över. Det kan jag se på alla gratulationer.

Tillbaka till skuldbördor.Det kostar en hel del med samtal hos psykologer eller kurser i frigörande andning. Det kostar att få bukt med skuldkänslor och att få sortera orsak och verkan. Jag gör ju så gott jag kan och skall bära min egen börda. För att inte tala om sjukhus så mycket blod där finns! Det är faktiskt motbjudande! Talet om blod är motbjudande! Visst.

– Det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka, sa Jesus. Han kom inte för de som vet allt utan för de som gått vilse och inte hittar hem. Jag ser fram mot den debatt, som prästen Ulla Karlsson skapade genom att ta bort hela kyrkans sammanlagda budskap – Jesu Guds sons blod renar från all synd. I hans sår har vi fått läkedom.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “En gammal predikanthistoria”

 1. Men Gunnel, det är ju för att jag vill tala som skulden och synden som jag skriver sådär. Människor behöver inte en godtycklig pastor som tar på sig att vara Guds ställföreträdande röst, vi behöver upprättade relationer med Guds själv. Stefan Swärds församlingstuktsinlägg var förfärligt, förlegat, och skrämmande amatörmässigt.

  1. Bra att du finns, Sofia. Vi har ju en dialog du och jag. Visst? Prästen Ulla Karlsson har bett om en debatt och det bör hon få. Bibeln är den samma både i Svenska Kyrkan och i frikyrkan.

   Om du menar att Gud och Jesus förlåter en människa direkt utan mellanhand så förstår jag vad du menar.
   Det Stefan Swärd skrivit om tidigare är allt som finns i episteltexterna just för församlingsmedlemmar. Det gör det komplicerat vem som vill ha bibelns undervisning frivilligt. Prästen och pastorn borde kunna bibelns grundläggande sanning och kunna undervisa.

   Allt gott
   önskar
   Gunnel

   1. Go´morron!
    Någon har hittat ett inlägg från april ifjol om Stefan Swärds bloggande och Sofias skarpa blick för vad som händer i den kyrkliga världen.
    Tack till dig som fick fram detta aktuella ämne och klickade på min intelligens som inte räcker till…

    Vi hörs! Samtidigt kom ett meddelande per mail från Credo, att någon svarat i en debatt från år 2008, där jag varit med. Datorer kan verkligen hålla reda på mig!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: