Synden

Det verkar inte som att det finns någon synd nu förtiden. Och om det finns något misslyckande, så går det att psykologisera bort synden. Det är synd om människorna men synden skall vi ha förståelse för. Eller?

Efter många påtryckningar från helt olika håll beslöt jag att läsa den kända författaren Marianne Fredrikssons triologi Evas bok, Kains bok och Noreas bok, när de kommit ut. Det som fick mig att ge upp mitt motstånd var yttrandet:
– Man förstår bibeln bättre sen.

Jojo. Det var väl den snyggaste skönmålningen av synden, som jag läst! Stackars Kain!
Detta gick inte att samtala med vana bokläsare om. En författare har rätt att fantisera precis hur mycket som helst! Ursäkten var, att det är roman.

Sen försökte jag skicka mitt livs första insändare till tidningen Sändaren och varna för Marianne Fredrikssons böcker. Redaktören bytte rubrik på mitt inlägg så att det blev en rekommendation i stället. Tji fick jag.

I bibeln står det om ett samtal mellan Herren Gud och Kain:
1 Mos 4:1-7
Och mannen låg med sin hustru Eva, och hon blev havande och födde Kain. Då sade hon: ”Jag har fött en man genom Herrens hjälp.” Och hon födde åter en son, Abel, den förres broder. Och Abel blev en fåraherde, men Kain blev en åkerman. Och efter någon tid hände sig att Kain av markens frukt bar fram en offergåva åt Herren. Också Abel bar fram sin gåva, av det förstfödda i hans hjord, av djurens fett. Och Herren såg till Abel och hans offergåva. Men till Kain och hans offergåva såg han inte. Då blev Kain mycket vred, och hans blick blev mörk. Och Herren sade till Kain: ”Varför är du vred, och varför är din blick så mörk? Är det inte så: om du har gott i sinnet, då ser du frimodigt upp, men om du inte har gott i sinnet, då lurar synden vid dörren. Till dig står dess åtrå, men du bör råda över den.”

Så koncentrerade är bibelns berättelser, att det går att ifrågasätta, förkasta eller omtolka. Det går att söka efter fortsättningen också och ana de profetiska orden.

Som jag uppfattar synden, så börjar den i en männsikas tankesystem – lite avundsjuka bara kanske. Det kan väl inte vara så farligt? Var står det i bibeln, att Kain hade svårt att lära sig läsa till skillnad från Abel? Det ingår i New Age lära, att det ingen synd finns. Kärlek. Kärlek. Kärlek.

Som jag ser det i texten så anser Herren Gud att Kain skall råda över sina tankar. Var det så mycket begärt? Har alltings Skapare rätt att utfärda en varning för synden, som lurar vid dörren? I förlängningen så födde avundsjukan, hat och hatet ledde till mord. Det står mycket att läsa om längre fram i berättelserna. Det står mycket om att människan är fri att tänka och känna och har ansvar över det. Men syndens lön är döden.

Det står mycket om honom som skulle komma att krossa människans fiendes huvud. Visst är det dumt att förneka, att vi har en fiende, som lurar runt hörnet?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Synden”

 1. känner den hala isen under fötterna nu Gunnel och du får bli arg på mig och du får reagera…… Du vet jag har inte en massa kunskaper om jsut gud och såna saker. När min son var liten köpte jag en bibel Familjens bibel, detta för att jag ville visa min son att så här kan man oxå se på livet vi gick till kyrkan på lucia. Jag började läsa bibeln så som jag trodde man skulle göra det och Herre min skapare va fel det blev. Jag fick packa in bibeln i fint papper, lägga ner den i källaren och akutringa till en präst. Min son var livrädd fruktansvärt rädd för han insåg att den där gud han va verkligen dum som gjorde så att vattnet blev blod, och många dom. Felet var mitt jag läste från sida ett till sidan efter och Ja så som man läser en roman. Jag visste inte att man skulle ta vissa delar.
  Nej min son likt mig tror inte, och ännu idag kan han berätta att han minns sagan om vattnet som blev blod. Just synden du skriver om här är oxå en av delarna som gjort att jag inte köper just att tro. Dop och sånt ,, Min barn behöver itne syndernas förlåtelse därför e de heller inte döpta. Min tanke, avun och allt vad som bor i livet är bor i livet för att skydda mig innan jag blir upplyst tänker jag. upplysningen och kunskapen menar jag är att jag själv har ett eget ansvar, att leva det liv jag vill leva sorger skamligheter glädje och vemod är sådan som jag aktivt när jag får kunskaper kan välja att göra något åt. Har jag gjort något skamligt självklart har jag det men då visste jag itne bättre, skammen som föddes ut dumheten bodde hos mig för att jag skulle göra andra val. synder Ja synder är sånt som jag av håller mig från tittar bakom. Jag kan inte gilla alla människor men det gör inte att jag får vara dum eller göra någon illa bara för att jag ogillar. den andra människan har även han eller hon människor omkring sig som älskar honom……. Genom att aktivt ta ansvar så har jag i alla fall blivit en helare människa. men visst Skuld skamm synd jo tills kunskaper flyttat in och kunskaperna får jag av min känsla………. Detta har säkerligen inte med ämnet att göra men du vet sån e jag vet du kram på dig kram kram kram

  1. Carina, tack för att du finns för mig och för alla som kämpar! Du är ärlig, som utgår från att vi inte har samma kunskapsområde. Jag kunde inget om ditt, innan jag läste din bok: Jag föredrar att kalla mig impulsiv

   Det finns en Blogg som jag fått hjälp med av Stefan Herczfeld som heter Egyptens plågor
   Bibelns berättelser handlar om en Gud mot andra gudar. Då hjälper det med kunskap om Egyptens gudar och varför vattnet i Nilen blev blodrött. Det är inte försent att lära sig mera. Stefan tillhör det folk, som blev befriat från Faraos tyranneri. Jag tillhör hedningarna, som fått del av det befriande budskapet långt senare i tiden.

   Visst är det dråpligt, att Kain kanske hade dyslexi enligt Marianne Fredriksson?

   Väl mött!
   Kram
   från
   Gunnel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: