Biskopen i Västerås

Det skall bli mycket intressant, att få veta hur samtalet går mellan prästen Ulla Karlsson och biskopen, som hennes högste chef. Det står som sagt inget i bibeln om svenska kyrkan som högkyrka, lågkyrka eller frikyrka. Det står bara, att vi skall pröva det som förkunnas.

Det verkar som att mitt sätt att tänka och känna är mycket gammalmodigt i förhållande till artiklarna i Sv Kyrkans tidning av Ulla Karlsson. Det verkar som att jag då för min del har stannat i utvecklingen på åren runt 1911. Jag är med andra ord bara 100 år efter min tid i mitt tänk. Jo, jag dammade av en andaktsbok från år 1915 skriven av biskopen i Västerås Gottfrid Billing. Det han skriver stämmer med det som står i bibeln. Det är bara stavningen som skiljer.

– Han (Paulus) har lärt oss hvad det är, hvarefter vi skola pröfva all kristlig predikan; denna skall prövas efter den plats, som i den inrymmes åt Kristi kors. Något betänkligare tecken till ett urarmat församlingslif och till en urvattnad predikan gifves icke, än att talet om korset är matt, otydligt, tveksamt, så att man nästan ej har något om detta att vittna och bekänna.
Citatet är bara en enda liten del om förkunnelsen om Kristi kors och om ”själfgjorda” kristna, som utesluter talet om korset.

Boken av biskop Gottfrid Billing heter:
Betraktelser för hvarje dag under kyrkoåret

Billing var professor i praktisk teologi vid Lunds universitet 1881, biskop i Västerås 1884, överhovpredikant 1885[1] biskop i Lunds stift 1898 riksdagsledamot (första kammaren 1889-1906 och 1908-1912, ledamot av Svenska Akademien 1900. (Wikipedia)

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Biskopen i Västerås”

 1. Må det INTE bli som det står i Hosea 4:6 ”Mitt folk går under i brist på kunskap”.
  Men visst undrar man hur det ska bli, när präster och andra teologer förvränger eller förkastar/förnekar vissa delar av bibelordet.

  Må ditt ord vara mina fötters lykta och ett ljus på min stig

  1. Instämmer Rose-Marie – ett urvattnat evangelium är inte önskvärt men oroande. Vart har vi varit på väg allt för länge?! Längtar efter stark evangelisk förkunnelse igen – de urgamla stigarna!! Lyssnade på en intervjuv med Frank Mangs och det han och fler pratade om i programmet är lika aktuellt fortfarande – med andra ord Bibelns budskap är lika aktuellt idag,då och i framtiden och oföränderligt, det vill säga inget som ska stöpas om i mer lättsmälta tongångar för att människor inte ska ta anstöt! Tack Gunnel för alla kloka bloggar om det här!!

 2. Mycket bra inlägg med citatet från Billing, Gunnel.

  ”Gå under i brist på kunskap”. Ja, det är inte konstigt med sådana präster som Ulla, men inte heller konstigt med den vaga ytliga förkunnelsen som hörs även på andra håll. Till syvende och sist så ligger ansvaret hos mig som individ för att jag ser till att få den andliga spis jag behöver. Jag kan inte stanna vid mjölken, det är en synd (Heb 5).

  1. Håller med dig Juha! Just i det att vi har ansvar som individer för vilken andlig mat vi söker oss till!! TAck till dig också!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: