Arvsynden

Skå Edeby Jonsson skrev i en av sina böcker ett citat ur bibeln. ”intill tredje och fjärde led….”. Därmed satte den kände läkaren myror i huvudet på mig. Är alkoholism och kriminalitet ärfligt så små barn inte har en chans?

Jag är glad över att jag fått repekt för bibelns upplysningar, innan jag mötte läkarvetenskapen. Det finns ett sammanhang. Det finns en orsak. Förbannelsen är inte ärftlig. Välsignelsen är inte självklar heller för vissa. Det går att bryta förbannelsen. Det går att avsäga sig välsignelsen.

Som sagt så länkar jag bland annat till storasysterivassen. Efter möjligheten till ett avdop på ”Bok & Biblioteksmässan” i Göteborg för några år sen med lite vatten på huvudet och en hårtork i rosa färg, så blev prästen Miriam mycket upprörd. Hon skrev om dopets välsignelse i sin Blogg. Sen följde en bra debatt. Vad innebär spädbarnsdopet och varför är orden i dopcermonin ändrade? Ja, det är teologiska utredningar och olika traditioner.

Om det inte finns någon som helst bibelkunskap kvar i Sverige ens bland teologer, så blir allt förvirrat. Bibelns budskap hör ihop och Jesus Kristus är A och O den förste och den siste begynnelsen och slutet ( A och Ö i vårt alfabet). Det går att få leva under blodets beskydd. Vi behöver inte bära på flera tidigare generationers synd eller förbannelse. Synden är inte ärftlig. Som pastor Bertil Olingdahl uttryckte det en gång angående arvsynden:

”Jag är född hemma i kökssoffan i Härjedalen men jag fick för den skull inte kökssoffan i mig.”

Synden är inte ärftlig men det finns mycket i vårt genetiska arv. En förbannelse kan brytas. En välsignelse kan avsägas.

Jag rekommenderar bibelns upplysningar om ondska mer än Ann Heberleins bok: ”En liten bok om ondska”

Bibeln berättar om att förbannelsen kan brytas genom honom som  ÄR  VAR  och KOMMER.

Mörkret har ingen makt över ljuset.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: