Försoningen

Det verkar som om guiden på utställningen ”Psykiatrin under 4000 år” kan mer om försoningen än många av landets präster. Följ länkarna i   http://sofialillyjonsson.wordpress.com/2010/10/30/jag-citerar-mig-sjalv/  Länkarna handlar om alkoholhalten i nattvardsvinet och sättet att ta emot nattvarden.

I foldern INRE RUM finns en bild på en svart skinnkappa och bredvid ligger det ett par svarta solglasögon. Texten är:

”Extra hud” 2008 Svart läder och solglasögon ger skydd åt hudlösheten i en psykos   www.inrerum.com

I bibelns början står det:

1 Mos 3:21
    Herren Gud gjorde kläder av skinn åt mannen och kvinnan och klädde dem.

Det var ett normalt tillstånd i Edens lustgård för de två första människorna att vara nakna inför varandra och inte blygas. Det är inget normalt för någon människa att bli avklädd offentligt och påklädd en patientskjorta och sen bli fastspänd i ett bälte! Det är normalt, att vilja vara klädd. Det är inte normalt, att vara hudlös och ha sår som blöder. Det är normalt, att längta efter upprättelse och bli försonad med sig själv och sina traumatiska minnen.

Är det inte detta, som är prästernas uppgift att berätta om försoningen om helande? Ja, visst alkoholism är också en skamlig sjukdom. Skall prästerna debattera procentenheterna i nattvardsvinet och missa poängen totalt, att det finns en försoning genom Kristi blod? Herren Gud vet, att vi står avklädda inför honom och har inget att skyla oss med. Därför gjorde han kläder av skinn och tog bort skammen.

Jasså inte! Jag är väl lika bra som någon annan och gör så gott jag kan av livet! Jojo. Nu är det fråga om olika tolkningsmodeller som vissa präster och jag inte delar. För att få kläder av skinn måste det till någons död. Här börjar profetiorna om Guds sons död på korset. Det rann ett blod i Edens lustgård av ett oskyldigt, felfritt offer för att Herren skulle kunna ge Adam och Eva kläder av skinn. De blev klädda av Gud själv.

I nattvarden förkunnas Jesu Guds sons blod för dig utgivet. Varför då? Jo, för att Gud gjorde kläder av skinn för att ta bort vår skam. Jag vill ha detta bibelns budskap! Jag har längtat efter upprättelse över 50 år av psykiatrin men de kan aldrig ge mig någon upprättelse! Kvar har varit att jag måste förlåta som jag själv blivit förlåten av Gud.

Detta är försoningens innebörd i nattvardsvinet. Poängen är inte alkoholhalten eller alkoholfritt. Poängen är att jag inser, att jag varit naken inför Herren Gud och behöver kläder av skinn. Jag tar emot vinet och brödet som förebild till brödet från himlen och hans död på korset.

Så ser paradoxen ut i bibeln att mina sår är oläkliga men att det är läkedom i hans sår. Jag är inte bättre eller sämre än någon annan bara välklädd inför Gud på grund av att han själv gjorde kläder av skinn.

Tack, Sofia Lilly Jönsson, att du träffar huvudet på spiken så ofta i dina Bloggar! Jag citerar mig själv också när jag blir upprörd…..

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: