ONOFF

Undrar just hur många år den affärskedjan funnits med sina stora bokstäver ONOFF på skyltarna.  Affären har inte intresserat mig ett dugg och jag har aldrig tänkt i de banorna, att det kan vara ett sammansatt ord av engelskans on och off. En av mina äldre vänner, som aldrig läst engelska skrattade och sa en gång.
– Nu har jag lärt mig on och off på mikrofonen i vart fall.
 
Det finns ett språk, som fallit i glömska tyvärr men som jag uppskattar. I min ungdom blev det föraktat som "kanaans tungomål". Det handlade om bibelläsare, som rörde sig med obegripliga termer från bibeln på sammankomster eller sinsemellan. Åren har gått och det språket har fallit i glömska i och med att bibelkunskapen försvunnit. Vi skall ju tala begripligt och inte exkludera någon. Som om det är så mycket bättre med engelska låneord inkludera alla eller exkludera? Det förekommer tungotal allt mer sällan ens i en pingstförsamling. Alla skall ju kunna känna sig hemma och inte bli rädda för det okända, tycks förklaringen vara.
 
En gång i tiden insåg Herren Gud, att hädanefter skulle inget bli omöjligt för människorna att genomföra. Vilket är sant med vårt tids teknik. Då vid bygget av Babels torn, som skulle nå himlen var det tänkt, så hindrade Gud bygget genom språkförbistring. Den ene förstod inte vad den andre sa. Allt samarbete blev omöjligt och fortsatt bygge på det tornet. Läs gärna om detta i 1 Mosebok kapitel 11
 
Igår var det pingstdagen. Det flesta vet inte varför vi firar den. Det finns ingen referensram till bibelns berättelser. Det finns ingen språkförståelse.
 
Eller? Här är det som on och off kommer in. Gud talar fortfarande till oss människor genom sitt ord och den helige Ande.  I 40 dagar efter Jesu död på korset var det en stor ovisshet om framtiden utan Mästaren. Efter 50 dagar kom den helige Ande precis som Jesus hade utlovat som tungor av eld och satte sig på var och en…..
Kan någon låta bli att utforska denna händelse, när var och en i publiken kunde höra sitt eget språk talas av dessa olärda lärjungar till Jesus? Kan någon låta bli att läsa Apostlagärningarna i bibeln? Det handlar om att bli uppkopplad med himlen. Det handlar om att få ett språk att kommunicera med i vår tid också.
 
Den som tycker att himlen kan vänta trycker på off.
Himmelriket är presens här och nu on eller off.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: