Teologi

Den kortaste vägen mellan två punkter är den raka. Så självklart! Så lätt allting är, när man fattar det! "Det" för mig just nu är kombination av bokstäver, streck och punkter på ett rätt sätt. Precis som andra behärskar och skriver . Läs mera här
 
Jojo. Det har gått inflation i ordet "teologi". När jag var ung betydde det just läran om Gud, som man finner den i bibeln. Inte bara att läsa lite här och lite där och dra egna slutsatser utan text skulle förklaras av annan eller andra texter. Det var så självklart i min värld, att Gud är EN och andra gudar är avgudar. Det är fortfarande så självklart för mig, att det är skillnad på teologi och mytologi och religionskunskap.
 
Det har varit omtumlande att få veta, att vi alla har samme Gud, men det är bara språken som skiljer oss åt. Vilket namn vi har på denne ende guden betyder inget. Det är, sa någon, som att sitta runt en jättestor sjö, så ser naturen ut lite olika på olika platser men sjön är den samma. Vi ser olika och uppfattar olika. Gud är kärleken och vi är alla som droppar i detta hav, sa en annan. Det är bara det, att alla har inte fattat, att de är en del av detta kärlekshav. Visst! Det finns så många beskrivningar, uppfattningar eller saknad av uppfattningar.
 
"Under 40 dagar" heter förra Bloggposten. Som om den går att fatta för icke initierade? Obegriplig skulle jag tro att den är vid lite eftertanke precis som HTML-spåket är.
 
Siffran 40 återkommer i bibelns texter. Under 40 dagar smädade jätten Goljat Israels Gud. Under 40 dagar frestade Satan Jesus i öknen. Under 40 dagar efter Jesu död på korset var hans lärjungar chockade, vilsna, resignerade och skräckslagna med tanke på framtiden. Om dessa deras olika reaktioner kan man läsa i slutet av varje evangelium.
 
Om Segraren över Satan kan man läsa i olika texter genom hela bibeln. Jesus är Gud även i Gamla testamentets texter. Alla religioner har inte en korsfäst Guds son som återuppstått och lever. Alla religioner har inte en treenig Gud.
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: