Anti Kristus

Om jag har fattat rätt, så började striden redan i himlen. Det gällde för eller emot Guds tankar. Om jag har fattat rätt, så blev trotsiga änglar utslängda. En av dem hette Lucifer.
 
Om jag har fattat rätt, så återkommer detta trots mot Guds tankar i Edens lustgård i ormens gestalt. Ormen kunde tala precis som djur kan tala i sagoböcker för barn. Barn fattar mycket lättare än vuxna och gör inte allt så komplicerat. Sagor är fantasier, som kan innehålla mycket av sanning. Myter som jag uppfattar det är vandringssägner, som ändrar karaktär under tidens gång, när de berättas från mun till mun generation efter generation.
 
Det är upp till var och en att kalla bibelns berättelser för sagor och myter. Enligt bibelns egna ord måste alltid sanningshalten prövas. Det som är sant är sant år efter år, tider efter tider och går i uppfyllese. Det blir fullbordat en dag. Det har blivit fullbordat till och med på ett kors mitt emellan två rövare, två ogärningsmän, som led vad de förtjänat. Det som blev lovat i Edens lustgård om seger över bedragaren den listige ormen det blev klart i Getsemane örtagård. Efter det var det raka spåret för Guds son fram mot Golgata, där slutstriden stod mot mörkrets makter.
 
Med ett fint ord heter detta en metafor det vill säga ormen, som kunde fresta och förleda, fördärva och föra in döden. Ormen har olika namn genom bibelns texter. I Jobs bok kallas han åklagaren med namnet Satan som förklaring av innebörden. Han åklagar oss alltid inför Gud och ljuger på oss. Vi får inte tro, att vårt ursprung är hos Gud. I vår tid har det hetat och heter Jantelagen: "Tro inte att du är något!"
 
På Jesu tid på jorden bland människorna var hans namn Djävulen. Under 40 dagar och nätters fasta tog Jesus strid mot honom i öknen och bad honom gå bort ifrån honom till slut. Visst. Djävulen kan Guds ord bättre än någon annan och kan strö ut lite här och lite där. Jesus blev inte imponerad av den textkunskapen utan motiverade med vad det dessutom står skrivit:
 "Det står också skrivet. Du skall inte fresta Herren din Gud…."
Detta om kampen mellan de två finns berättat redan i Gamla testamentets texter. Där är metaforen en syndabock, som skulle bära bort synden. Namnet är Asasel. Bibelforskare är inte riktigt ense om betydelsen av Asasel men öknen står för så långt bort från träldomen som möjligt för att människan skall få komma ut i frihet – frihet från synd. Slutstriden mellan Jesus och Satan utkämpades på Golgata.
"Det inte finns som icke vinns
av kärleken som lider."
 
Anti Kristus började, som jag fattar det nu redan i himlen eftersom evangelisten Johannes kallar Jesus för Ordet från Gud. Far och son är ett både i himlen innan Jesus lät sig födas till människa och under hans tid på jorden. Där kommer Annandagens föreslagna bibeltext! Där kommer kampen in mellan brustna illusioner och verkligheten in. Lärjungarna fattade inte, att Jesus vunnit seger över Satan/Djävulen synden och döden en gång för alla. Allt som var lovat från första början blev fullbordat på korset. Kvar är trollkarlen illusionisten, som kan klä ut sig till en ljusets ängel till och med och tala om Guds kärlek i det oändliga.
 
Jesus vandrar vid vår sida, fast vi inte alltid fattar det. Han vet allt men låter oss ändå berätta till punkt varför vi är så ledsna och bedrövade.
Sen berättar han hur det egentligen är. Lukas ev. kap 24:13-33
 
Kristus har uppstått från de döda precis som det står skrivet. För din skull. För min skull.
Anti betyder mot. Vi kan vara för eller emot Ordet från Gud.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: