Talk show

 "Nu ska dom ha Talk show ungdomarna! Va´ ä´ de´ för dumheter?"
 
Frågan var ställd till fel person, för jag kan inte engelska. Indignationen var riktad till fel person också för jag kan inte Pingströrelsens ungdomsarbete varken nu eller på vår tid. Hon hade varit med om bibelstudier en vecka. Andra har varit med om det också i vår ålder. Och nu hör och häpna skall det bara vara skämt och Talk show!
 
Där stod jag som förstummad inför dessa förändringar. Vad svarar jag som uppvuxen inom Missionsförbundet och van vid läger och bara 1 timmas bibelstudium på morgonen och sen andra aktiviteter under dagen, mycket sport och sen möte på kvällarna med sång och vittnesbörd. Och frivillig bön. Undrar just, om jag hade klarat av att sitta still en vecka och lyssna?
 
Tur att jag har ett gammalt skollexikon och kan ta reda på vad dom har för sig nuförtiden! Språket tycks obegripligt med alla sorters smile via datorn också. För på datorn missar man hela kroppsspråket. Jag vill ju hänga med och vara intelligent!  Ögonen syns inte. Axlarna syns inte och rösten hörs inte. Vad är då detta för dumheter med Talk show? Värst av allt är att i kväll vill en ungdomsledare dra in mig i dessa obegripligheter. Allt skall vara över på tio eller femton minuter och det är han, som skall bestämma, leda samtalet vad vi skall prata om. Hur skall nu det gå till?
 
"Hon har en otrolig svada men det går att bryta in."  Ur anamnesen 5 sept 1956
 
Så står det i min sjukjournal från den tid, då jag var 20 år och han överläkare med rätt att stämpla mig för livet med sin kunskap om sjukdomar. Nu tror visst en ungdomsledare, att det skall kunna gå att få något sagt själv under kort tid i kväll. Det skall faktiskt bli spännade! Hoppas att de har en riktig stol åt den gamla damen, så jag slipper sitta på golvet. (!)
 
Det står så mycket fint i mitt gamla skollexikon om show. En hel spalt. Så mycket onödiga bekymmer vi gamla gör oss!
Show "visa, ådagalägga, lägga i dagen, förete, framställa……. visa,  visa sig vara, det får tiden utvisa……visa sina kort, röja sina planer….." Det är bara början av spalten om show – denna show, som jag blivit inbjuden till ikväll….åldern på ungdomarna under 20 och runt där….
 
Kommer jag ihåg hur det var att vara 20 år eller är det alldeles förträngt? Kommer jag ihåg hur det var att lämna tonåren alldeles full av framtidsplaner? Får jag komma ihåg vad den tiden utvisat?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Talk show”

  1. Hej Gunnel!Hur gick det med talkshowen?Vi ses kanske i kyrkan imorn?mvh Mathias Börjesson, lärarstudenten

  2. Hej Mathias!Det var väldigt bra, att du varit med i en talkshow, så att jag fick fråga dig och få råd. Nu är det över.Vi ses i kyrkan.Hälsningar Gunnel

    1. Snart har det gått fem år sen denna påskafton! Nu räcker det inte med ”Talk show”. Nu skall det vara mera kultur, dans och teater.

      OK. Om bibeltexten blir läst först och förklarad, så kan unga gärna gestalta personerna. Det tror jag är bra, att få leva sig in i olika roller.

      Med en öppen bibel…

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: