Långfredag

Vi lever nu och inte då. Ändå är det intressant att jämföra tiden vi lever i nu med tiden som var då. Det gäller mitt relativt korta perspektiv på hur långfredagen förändrats.
I min ungdom påverkades inte bara vi kristna av den dagen. Hela samhället var påverkat och ingen biograf fick köra några filmer. Ingen regel utan undantag. Det var tillåtel att visa "Ordet" av Kaj Munk prästen, som blev mördad av nazisterna under kriget.
 
"Allt som var roligt var synd!"  Är det sant? Var det så fruktansvärt att vara barn och ung i ett frikyrkohem? Inte få dansa. Inte få gå på bio. Möjligtvis passa på och se bio på långfredagen den enda film, som fick visas. Och visst var detta märkligt med en biofilm, som var så annorlunda, att den och bara den fick visas på landets biografer.
Än värre var det i Pingströrelsen visst. Där var synden i skillnad mellan en brosch och ett halsband i guld har jag hört. Det är över nu.
 
Nu är ingenting synd, om allt var det då. Vi har hamnat i det andra diket. Det är till och med svårt att förklara vad synd är för något. Alla människor gör ju sitt bästa. Och Gud är kärleken och kan inte vilja oss något ont. Det vill ju inte en pappa sitt barn – möjligtvis bli ledsen, om barnet gör fel.
Så låter det och så skall det låta.
 
För min del var skärtorsdagen mitt livs vändpunkt, när jag var 15 år. Jag ville ha budskapet om Getsemane och Jesu ensamma kamp, innan han blev gripen. Inga bibeltexter har berört mig djupare än de, att Jesus kämpade för min och vår skull och ville slippa, om det varit möjligt. Det var inte judarna, som dödade honom. Det var inte den romerska ockupationsmakten. Det var min och allas synd han tog på sig av fri vilja. Detta uttryckte Jesus tydligt, innan det hände med korsfästelsen. Han gav sitt liv frivilligt och ingen kunde ta det ifrån honom.
 
Idag är det Långfredag. Det går att ha tusen åsikter mot bibelns texter. Det gör varken från eller till. Det Lagen inte kunda åstadkomma – buden som människorna inte klarade av att hålla eller kan hålla nu heller – det gjorde Gud. Beslutet att rädda oss från synden och döden blev fattat i himlen mellan far och son.
 
Sonen är förebildad i flera av texterna i Gamla Testmentet. Gud gör inget utan att först ha förkunnat det genom sina profeter. Sonen blev skickad för att presentera vem Gud är och vad Gud förmår. "Ingen utom Gud kan förlåta synder." Det visste fariseerna. Jesus är Gud och människa. Han tog synden och skulden upp på korset och dog i vårt ställe. Han kan förlåta synder!
 
Det är fullbordat. Hela ritningen in i minsta detalj för vår frälsning är utförd. Idag får vi chansen att komma ihåg.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Långfredag”

  1. Långfredagen….förhänget i templet brast i två delar uppifrån och ända ner, jorden skakade och klipporna rämnade. säger allt. sen finns det en massa mänskligt trams!

  2. Såg inte, att du är med på banan. Välkommen! Det har hänt mycket i påsk här i Göteborg.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: