Vargtimman

Det är vargtimman nu. När jag var ung och utbildade mig inom sjukvården var den timman mellan tre och fyra på natten, om jag inte minns fel. Det var kampen mellan liv och död. Det var som om döden var mest hotfull då och tog sitt byte. Eller också var det en skröna. Eller också är det sanning. Jag skall ju inte vara så tvärsäker. Det är inte snyggt som umgängeston. (!)
 
Det är i vart fall en kamp mellan mörkret och ljuset nu. "Natt skall inte förbli där nu ångest råder….." Ångest förknippas med mörker och natt. Bibelns beskrivningar sker i dessa termer också. Det är inte bara krig i Gamla Testamentet. Det är mörker också och död. Det är historiska berättelser. Det är profetior om framtiden. Det är uppenbarelser av vattnet, elden och blodets kraft. Där beskrivs kampen mellan död och liv. Där beskrivs skillnaden mellan fångenskap och frihet. Det är skillnad mellan Gud och andra gudar.
 
På Noas tid växte ondskan och blev så övermäktig, att Skaparen ångrade sig. Innan dess lät han varningssignaler gå ut under lång tid genom varje hammarslag på arken. Det är tillåtet att håna Gud för vad han har sagt. Det var tillåtet då och det är tillåtet nu. Sen kom räddningen genom vattnet för dem, som låtit sig varnas. De andra gick under i sitt trots och sitt hån.
 
Långt senare i tiden visade sig Herren Gud i en eld, som inte falnade och inte slocknade. Elden fanns i en buske, som borde brinna upp snabbt men fortsatte att brinna. I vattnet fanns Herrens räddning undan ondskan och döden på Noas tid. I elden fanns Herren och uppenbarade sig för Moses i öknen. Jesus sade om sig själv, att han kommit för att tända en eld på jorden. På våren eldas torra grenar och skräp upp som en vårstädning. Det som är dött har inget liv. Det har heller ingen funktion i ett frukträd. Inte ens en julgran kan hållas vid liv  hur länge som helst.
Jesus har kommit för att ge liv och övernog.
 
Ingen kan förneka blodets betydelse på ett sjukhus som skillnaden mellan liv och död. Många vill intellektuellt prata bort blodets betydelse i bibeln som myter. En myt kan vara sann. En myt kan vara en saga, en hörsägen, som går från mun till mun och ändras efterhand. Bibelns påståenden kan prövas både genom vatten och eld, eld och vatten. Trollkonster kan utföras och härmas till max. Frihet från slaveri kan bara bli en verklighet genom kraften av Herrens ord. En profetia kan vara sann eller falsk. Den skall prövas.
 
Skillnaden mellan träldom och frihet var tron på vad Herrens sagt om lammet slaktat och med blodet struket på varje dörrpost till varje hem. Det är möjligt, att det finns gamla berättelser om besvärjningar eller skydd genom blod på tältpinnarna. Detta tål att prövas. En profetia håller att prövas och Johannes Döparen visste, när Jesus kom gående, att han var Guds lamm, som räddar från döden och leder ut i frihet. Det var en kamp mellan döden och livet på korset. Det var en kamp laddad med ångest innan dess i Getsemane örtagård. Hade Gud möjligtvis ett annat alternativ för honom än döden i vårt ställe?
 
Det är tigertimman nu. Mörkret och ljuset kämpar om herraväldet i natten. Ljuset har kommit i världen och mörkret har inte makt över det.
Just därför att Jesus själv är ljuset från Gud! Ljuset är inte tredelat. Det bara ÄR.  Han som sade: "Varde ljus" lät det ske.
 
Det blev ljus, när Jesus kom. Det blir ljus, när han kommer. Det profetiska ordet från Gud håller.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Vargtimman”

  1. Intressant! Har funderat över det här med "småtimmarna" och "vargtimmen" ibland. Varifrån namnen kommer. Har nog dock förknippat vargtimmen mer med att det är då kylan är/sägs vara som värst och att det är då vargen jagar. Men vargen har ju inte så positiv klang i ordspråk mm, så att förknippa vargen med ondskan kanske kan synas logiskt. "Tigertimman" har jag däremot aldrig hört talas om innan. Har du koll på varifrån det kommer? Låter ju mer som något indiskt-thailändskt-kinesiskt, än svenskt påhitt. Vi har ju inte så gott om svenska tigrar direkt (även om vi under senare tider pratat om "en svensk tiger")… Vet du förresten om alla nattens (och dagens?) timmar har ett namn på liknande vis?

  2. Hej Johanna!Välkommen till min Blogg! Jag är intresserad av metaforer och djur finns ju förebildade i bibeln både positivt och negativt. Lejonet av Juda från bibeln och lejonet som skogens konung i barnsagor å ena sidan och den farliga sidan som fienden Djävulen, som jagar byte i bilden av "ett rytande lejon som uppslukar"….Nej, jag kan inget om nattens och dagens timmar att de har namn.Stimulerande med feedback. Tack!HälsningarGunnel

    1. Märkligt att jag gått här och tänkt på att det skall finnas en Blogg om just den kritiska timman på natten mellan liv och död. En av vännerna kämpar sina sista timmar.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: