Det obegripliga

Det är mycket som är obegripligt. Det är mycket, som är svårt att förstå med intellektet. Så är det med elektricitetens för mig. Detta att gå in i ett mörkt rum och bara trycka på en knapp, så försvinner allt mörkret…. Detta med att trycka på en knapp och få igång datorn efter visst väntande och mycket tålamod….. Vem begriper detta med sökmotorer i någon satellit, som kan förmedla kontakten mellan oss? Jo, vissa tekniker fattar men hur många är de? Vem kan fatta ljusets hastighet och går det lättare att fatta, om vi får siffror på det i kilometer per sekund?
 
En gång i vår bibel tideräknings början sade Gud:
"Varde ljus" och det vart ljus.
Är det bara teologerna, som begriper detta? Nej, påstår jag. Nu för tiden kan teologi tydligen se ut hur som helst och vem som helst kan ha sin egen teologi och sin egen tolkningsmodell. Och röra till det. Ingen får sätta ner foten och protestera mot de lärde. Vi skall utöva diplomati och förstå varandras referensramar. Som om resten är gnäll.
 
Jesus var ingen diplomat. Hans budskap var antingen eller:  "Den som inte är med mig, är emot mig och den som inte samlar med mig han skingrar." Matt 12:30
(Svenska Folkbibeln)
 
Visst. Vi kan sitta i en grupp och prata om andra och säga nedvärderande meningar. Vi kan till och med tala osant, ljuga och gå med förtal. Vi kan prata fel om Jesus också och ha åsikter men då går den helige Ande ut från rummet. Han är mycket känslig för förtal. Den helige Ande är en person i gudomen.
 
Jesus är Guds son. Detta går inte att debattera. Antingen förstår man det inte på grund av bristande bibelkunskap eller också kan man inte tro det eller vill tro det.
Jesus är lika väl Guds son och den som tror det, blir född på nytt till ett levande hopp. Att bli född på nytt är som att komma in i ett mörkt rum och trycka på strömbrytaren. Självklart att jag eller någon annan har ansvar för att det finns fungerande glödlampor i huset.
 
Den fria viljan går inte att debattera heller. Det finns tusen ursäkter för att inte tro på Jesus som Guds son. För eller emot Jesus är det så svårt att fatta som antingen eller? Mot = anti och av det ordet kommer antikrist – mot Kristus, som betyder Guds smorde.
Så det är inte fråga om att ha en egen teologi och en egen bibeltolkningsmodell. Det gäller att ha rätt bibellärare för att få rätt inställning till bibelns texter. Som jag ser det.
 
Det är totalt obegripligt, att Gud ville bli människa och komma ner på jorden och presentera sig vem han är, var och förblir i all evighet. Men så mycket älskade Gud och så mycket älskar Gud fortfarande, att var och en som tror på honom inte skall gå under utan få evigt liv.
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: