Tolkningsnyckeln

Idag är det 10 år sen, som jag lyckades ta mig ut på nätet. Det var åtta små stjärnor, som ställde till det för mig och hindrade min framfart. Annars hade min närvaro i rymden kommit minst en vecka tidigare. Koden från bredbandsbolaget, som skulle öppna alla dörrar, skulle inte skrivas före dessa små stjärnor. Detta med markörens placering kunde jag men inte så värst mycket mer. Stjärnorna flyttade så snällt på sig åt höger vid varje nytt försök. Till slut var det en supporter, som ställde frågan hur det ser ut på den raden, där jag skulle skriva mitt lösenord min kod. Jag kunde räkna stjärnorna och berätta det för honom..
 
Det kunde inte Abraham. Då fanns ingen dator men väl en Gud. Där är vi nu och för tio år sen kunde alla möjliga och omöjliga provocera min bibeltro. Jag kunde provocera deras bibeltro eller brist på tro. Så höll vi på år efter år i kristna sajter. Misstaget var, att jag redan då var för gammal och envis.
 
Min fråga finns kvar: "Vad är teologi?" Sen dess har jag ställt ytterligare en fråga till de lärde: "Kan teologi och exegetik se hur hur som helst?"
Det vanligaste diffusa svaret är att alla, som läser en text tolkar den. Med andra ord, att om jag tror, att jag tolkar en bibeltext rätt, så är detta rätt för mig kanske……sen kommer tillägget "men det är inte rätt för mig."  Förklaringen på detta märkliga är att allting är relativt. Undra på att jag blivit provocerad!
 
Sen får jag inte gnälla på Jonas Gardell. Det är ju han, som gett mig förklaringen till hur teologi och exegetik kan se ut!  Undrar just om Stefan Swärd hinner att svara på min korta, koncisa fråga nästa vecka:
"Hur länge skall vi lyssna på Jonas Gardell? Boken "Om Gud" kom ut år 2003."
 
Teologen Rudold Bultmann ansåg visst på sin tid att bibeln bör tolkas efter den tid och situation, som vi lever i. Om jag i min enfald fattat rätt, så har det något med "stabor" att göra, som inte behärskar fårskötsel. Det är svårt med inlevelseförmågan. Nu är jag så lyckligt lottad, att jag är från landet och fick se fårskötsel på gärdena bredvid vår tomt. Jag fick till och med komma till hans stora ladugård och kolla ett bibelställe. Det gällde smärta eller klippning från Jesajaboken.
 
Davids Gud var den samme som sin faders Gud. David var yngst och de äldre räknade inte så mycket med honom. David fick gå i vall med fåren och skydda dem från fiender. Nu är vargen tillbaka i Sverige. Det är bara att läsa i våra tidningar om vilken fiende fåren har bland andra…..om någon tror, att det inte finns fiender idag.
Isai och David hade en fin relation. Sonen trodde på sin far och Isai kunde ha förtroende för sin son. En dag fick David i uppdrag att gå och se hur bröderna mådde. David fick matsäck och gick iväg. Precis som skriften säger. Det går att studera far/son förhållandet i Gamla Testamentet som en profetia till Gud/Jesus i Nya Testamentet.
 
I fyrtio dagar morgon och kväll trädde Goljat en ur filisteernas här fram och hånade Israels Gud. Kom inte och säg, att det bara är krig i Gamla Testamentet! Försök att hitta nyckeln till förståelse. Det är hela tiden en kamp mellan Gud och Djävulen om människans själ! Herdepojken, som ingen räknade med, tog upp kampen mot denne bjässe i krigsutrustning från topp till tå. David passade inte i en sådan. Han ställde upp helt sårbar.
Allt går att läsa om i 1 Samuelsboken kap. 17
 
Nej, det är inte allt. Det är bara en av alla profetior om den Segrare, som skulle komma för att ta itu med vår Fiende. Snart närmar sig påsken.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: