Frikyrkotanten

Han är en stor pajas! Nej, det var fel. Han är en liten, duktig, påläst pajas denne hedersdoktor i teologi, Jonas Gardell. Igår kväll var parodin över frikyrkotanten sist i programmet. Jag hade kanske väntat mig, att hon skulle komma först och klädd i sin ljublå blus.
 
Jag har en syster, som har sagt ifrån att inte jag får stå och predika klädd i blus. Ändå hade jag köpt en ny snygg i vinrött åt lila.
"Jag har en kavaj du kan få," sa hon och öppnade sin garderobsdörr. "Den som skall tala skall vara välklädd!  "Det är viktigt," lade hon till och hänvisade till gamla moster, som varit lite kyrklig.
 
På tåget hem fanns det bara en sittplats ledig. Där frågade jag, om jag fick sitta bredvid dr. Sven Reichmann. Han hade tydligen också varit ute och predikat och tagit av sig sin kavaj. Han hade exakt samma snygga, moderna skjorta, som jag köpt som damblus. En herrskjorta har knäppningen åt höger. En damblus har knäppningen åt vänster. Eller tvärtom. Jag är inte bra på höger och vänster men kunde inte ta av mig kappan på hela resan. Jag ville ju inte genera honom men passade på att fråga om några ord i grundtexten. Inget tillfälle får missas. Jag känner bara två, som kan läsa bibeln på grundtexterna.
 
Så jag talar sanning. Första gången jag blev fotograferad i talarstolen i en ljublå blus, så hade jag bibeln högt upp i luften. Jag har aldrig varit församlingsföreståndare men det var på en församlingsdag. Bibeln var inte bak och frampå, som pajasen håller den. Det andra bildbeviset, när jag predikar iklädd ljusblå blus är från "min mors bönehus", om jag skall svänga mig med nostalgiska ord. Det skall avkristnas och läggas ner snart. Det innebär, att de gamla inte orkar sköta trädgården runtomkring  missionshuset, som det hette från början. Sen skall korset och andra tecken bäras bort. På något sätt. Detta gör ont! Det skall inte vara en "Missionskyrkan" längre.
 
Ja, så var det tredje bildbeviset, när jag predikar klädd i ljublå blus. Det är från Svenska Kyrkan, som jag gått ur redan som 20-åring och dessutom inte har venia av biskopen. Fotografen var och är diakon och fotot kom på posten. Sen dess vet jag vad som gäller, om jag får predika någon mer gång. Den som skall tala skall vara välklädd inför människor och inför Gud.
 
Om det har jag predikat i Varola Missionskyrka. Då började jag med 1 Moseboken och naken inför Herren Gud i Edens lustgård och slutade i Uppenbarelseboken klädd i vita kläder. Herren Gud har bjudit på kläderna alltid.
Det märkliga är, att de som var oräkneliga i antal inför Guds tron hade tvättat sina kläder och gjort dem rena i Lammets blod. Dom hade skött sina kläder under hela sin livsvandring genom att tro på vad Jesus gjort för dem/oss på korset. Det är att vara klädd inför Gud både nu och sen och då i Gamla Testamentets tid.
 
Totalt obegripligt för en hederdoktor i teologi men uppenbart för oss enfaldiga..
 
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: