En delad kyckling

En bild säger mer än tusen ord, sägs det. Hur mycket mer skall då inte en hel bildsekvens säga?
Den finns på näthinnan sen i tisdags kväll. Programledaren Jonas Gardell använde en kyckling som illustration inför två medarbetare, styckade den i två delar. Sen skulle de och senare vi tittare förstå hur ett avtal gick till med Gud –  ett förbund.
Gadell la de två delarna på golvet och sen vandrade de tre sakta mellan delarna.  Förstod de hur ett avtal med Gud kunde gå till? Fattade de att avtalet var bindande sen?
 
"JA".
 
Fattade de konsekvenserna av att bryta detta avtal?
 
Så långt in i programmet var SvT övertydliga i sitt hån mot Judendomen och Kristendomen. Det kom upp ett textat plakat på alla hemskheter, som skulle drabba dem, som bröt ett ingånget avtal med Gud.
 
Detta hån mot judarnas religion och den kristnes tro skall vi betala licenspengar för! En bönegrupp ställde upp och bjöd in Jonas Gardell ovetande om hur han skulle vinkla deras sång om Guds beskydd!
"Bred dina vida vingar o Jesus över mig…..
 
Förlåt mig alla synder och två mig i ditt blod…."
 
Jag har haft 7 år på mig att bearbeta min egen bibeltro och tolkning efter det att boken "Om Gud" kom ut  år 2003. Det är nyttigt att se och höra hur andra uppfattar bibelns budskap. Det hette, att vi skulle få vara med i Gardells söndagsskola. Har SvT inga som helst krav på saklighet? Får vem som helst förvränga urgamla sanningar? Gamla testamentets texter pekar fram mot ett felfritt offer. Det står att Israels folk skulle placera sin synd på en syndabock – ja, på två. Var står det om Guds vrede som måste blidgas? Det står att en av bockarna fick ta med synden ut i öknen Asasel. Den andre dödades och blodet togs in i det allra heligaste 3 Mos kap 16
Detta kapitel har rubriken: Den stora försoningsdagen.
 
Vi behöver en syndabock att placera vår synd på idag också. Det är Jesus Kristus och han har offrat sig en gång för alla. Det offret behöver inte upprepas.
 
Enligt min bibelläsning stämmer ingenting av vad Jonas Gardell kommer med. Allt är halvsanningar, halva verser och hopplock.
Gud förbarma dig över oss svenskar!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “En delad kyckling”

  1. Jo, två saker sa han som är sanning: Att Gud älskar oss, och att det där med offer hör till en svunnen tid. Efter Jesus behövs ju inte längre några sådana… (Fast just den där sista uttydningen sa han förstås inte, för det förstår han inte.)Jag slutade för övrigt betala TV-licensen för ett tag sen, just för att inte vara med och bekosta alla tokigheter. Det lilla jag vill se kan jag se på datorn istället./Lars

    1. Sex år senare är kristendomen ändå mer nermonterad i Sverige!
      Nu gäller det, att vara med och bygga upp det nedrivna!

  2. Lars Det allvarliga i situationen är ju att det ingen bibelkunskap finns kvar. I detta vacuum låter SvT en så känd aktör stå för undervisningen i Judendom och Kristendom utan att bli förhandsgranskad. Kristendomen skall monteras ner och förvrängas, som om vi i Sverige aldrig haft den bibelgrunden!Hur skall någon få intresse för bibelns budskap efter dessa program? Undrar Gunnel

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: