Ett annat språk

Ibland kan man överskatta sina möjligheter och sin begåvning. Ibland kan det bli alldeles fel med optimismen. Så var det på en kurs, som jag och andra anmält oss till. Läraren hade varit alltför optimistisk också vid intagningen och hälften av deltagarna slutade efter några gånger. Troppade av en efter en utan att erkänna: "Detta fattar inte jag!"
 
När jag var gråtfärdig efter en lektion, sa en av det andra:
"Du tror väl inte du är ensam om att inte fatta! Jag fattar ingenting!"
Hon var mycket yngre, egen företagare och behövde lära sig att göra en hemsida. Hon behövde lära sig att göra reklam för sina varor i hård konkurrans. Vi hade båda hamnat i fel kurs och saknade grundkursen i databehandling. I denna kurs fanns inga färdiga system eller ramar. Det gällde att lära sig ett helt främmande språk byggt på teknik, punkter, taggar och bokstäver. Allt för att kunna nå andra med ett bildspråk kombinerat med text.
 
Det som fick mig att stanna kvar var den höga kostnaden. Hade jag satsat så mycket förhållandevis, så skulle jag sitta kvar till slut! Det fanns andra vägar att gå och det var att fråga och fråga den som samtidigt tog datakörkort. Det finns elemäntära kunskaper, som är bra att ha först.
Det som fick mig att stanna kvar alla lektionerna utan att fatta var min envishet. Jag visste vad jag ville och vet det fortfarande.
 
Åren har gått. Det är fortfarande svårt med språk, som inte jag behärskar. Det är svårt att möta andra, som inte kan mitt språk. Så blir det språkförbistring varenda dag ute i rymden via sökmotorer. Tekniken är så avancerad, att det inte är lönt ens att försöka förstå. Det är höst och mörkt i rummen på morgonen. Då går jag in i vardagsrummet, trycker på strömbrytaren och vips så försvinner mörkret.
 
Du tror väl inte, att jag begriper hur det kan växla från mörker till ljus på någon sekund? Du tror väl inte, att jag kan begripa, att Gud en gång sade:
"Varde ljus! Och det vart ljus….."
 
Erfarenheten säger mig, att det fungerar utan att jag förstår så mycket. Det finns en Gud, som har låtit ljus gå upp i mitt och andras hjärtan, när det varit mörkt runt omkring. Han har inga problem med okända språk. Han har inga problem att förstå.
 
 
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: