Flash-back

Tro nu inte, att jag kan engelska språket! Det är mer så att jag blir irriterad över uppblandningen som tilltar och ger mig ett utanförskap. På årsdagen av Estonias förlisning i programmet "Fråga doktorn" intervjuades en kvinna som överlevt katastrofen. Hon fick frågor om hur det går att leva med dessa minnen och hur det påverkat hennes liv att vara en av de överlevande.
 
Där kom ordet. Där kom sammanhanget. Där kom berättelsen om att fortsätta leva som vanligt och inte tänka på det hemska som inträffat. Hennes berättelse sammanföll med min livserfarenhet och jag förstod innebörden av hennes ordval.
– Jag fick en flash-back!
 
Visst är det så att livet går vidare trots små eller mycket stora katastrofer. Visst är det så att när man minst anar kommer det en association till den händelse, som man inte skall komma ihåg utan glömma. Detta hände i ett trevligt sammanhang med dans och handklappning flamenco, om jag inte fattade fel och kvinnan mådde illa och fick rusa ut.
– Jag fick en flash-back.
 
Vi kanske inte har något motsvarande uttryck i svenska språket men av sammanhanget runt berättelsen förstod jag innebörden. En filmremsa eller en hel filmrulle sätter igång i huvudet och jag måste se den slut vare sig jag vill eller inte.
 
Sen går livet vidare igen.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: