Vad är sanning eller lögn om bibeln?

Det svepte förbi en länk till ett TV-program i kanal 4 i mitt flöde på Facebook två olika gånger. Mina intressen är ju synkroniserade av dem. Ja, det gäller att hänga med i utvecklingen och bli taggad. Enligt annonseringen skulle den kristna tron finnas med.

”… Ebba Witt Brattström pratar om det strukturella kvinnoförtrycket genom tiderna, och hur det introducerades i den kristliga tron och Bibeln. …”.

Malou efter tio

Programmet var nyttigt att se både en och flera gånger. Jag fattar kanske fort men glömmer ändå fortare. Så kvar är de många frågorna om bästa sändningstid och vilka som måste betala för denna dåliga reklam för bibeln. En exeget och en teolog – båda kvinnliga – fick länken av mig för påseende. De saknar tydligen mitt temperament och reagerade lugnt och sakligt eller inte alls. Så hade präster reagerat på frågan om allt ruskigt kvinnovåld i bibeln. De hade bett om ursäkt över att de inte kunde förklara eller svara bättre på författaren Ebba Witt Brattströms frågor. Hon borde ha haft en präst vid sin sida, som tolkade de svåra texterna i Gamla Testamentet hette det först. Det var när hon bestämt sig för att läsa igenom bibeln och bli ”bildad”. Ja, så läste hon själv ända från början och hittade ganska snart det allra mest ruskiga våld mot kvinnor, som kan tänkas av en levit.

Där är jag nu, att jag visste om det sammanhanget men inte klarade rätt sökord. Tror inte att det går att söka på vidriga kränkningar av kvinnor eller Metoo. Jag fick hjälp av min namne exegeten och bekräftar illdåden som sant.

Inte ens jag med mitt heta temperament behöver gå ut och försvara bibeln. Jag är bara glad över att den som har ett ärligt intresse av Guds behandling av kvinnan i bibeln kan söka bland mina bloggar som Tamar, ”Skökan Rahav”, äktenskapsbryterskan i Samaria. Som jag ser det blir kvinnor i bibeln upprättade i ett nu oavsett deras förflutna.

Nya Testamentet var visst ändå värre enligt författaren Ebba Brattström, som fick fortsätta beskrivningen om hur bibeln behandlar kvinnor eller utesluter helt. Detta är kunskap, som jag aldrig fått hemifrån eller genom egen läsning eller genom bibellärares undervisning. Det stämmer inte!

Vi hörs!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Vad är sanning eller lögn om bibeln?”

  1. Jag önskar att det fanns ännu fler berättelser om kvinnor i Bibeln. Är glad för dem som finns. Och ja! Så många av berättelserna handlar ju om upprättande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: