Kristi Himmelfärdsdag

Påsken är över som sagt. Långfredagen innan dess. Vi slipper tänka på hans lidande för vår skull tills nästa år. Om det nu finns någon kvar som begrundar en blödande Jesus på korset?

Kristi Himmelfärdsdag är förbi också. Fredagen efteråt kan bli en klämdag för de som har arbete – en välbehövlig långhelg. I så fall är det redan måndag och allt är över av solsken. Det regn som kommer nu behövs! Jag har tittat på min egen statistik för denna blogg och blivit förvånad över så många besök plötsligt och av valet av rubriker. Nej, jag är inte skolad i varken teologi eller filosofi. Lägger mig bara i männens debatter och avslöjar min okunnighet. För vad kan jag om dualism eller monism? Hur fick jag annars få så många besök till min blogg?

Det var på 80-talet i Göteborg och Linneahuset som behandlingshem för unga missbrukare, som jag mötte pingstpastorn Jean-Erik Mårtensson. Nu förstår jag, att han också blivit gammal och är avsidestagen. Det förändrar inte hans kunskap i bibellära. Nu finns det inlägg av honom på Facebook. Snart kommer fler att hitta hans inlägg. Än så länge frågar han efter pastorer att få samtala med.

En icke pastor hittade hans vädjan om svar på vissa frågor och erbjöd hjälp genom en pdf-fil. Så kan bröder hjälpa varandra, stötta och uppmuntra. Det är bara det, att jag läser också och undrar. Jag såg E-postadressen och kunde också få del av Lars Widerbergs hopsamlade kunskap. Båda kan för mycket enligt mig. Eller jag kan erkänna, att jag inget kan i jämförelse men vill lära mig.

Den psalmvers jag kan från barndomen lyder:

”Och som du for du komma skall / O Jesus hit tillbaka / Jag akta vill uppå mitt kall / Jag bedja vill och vaka / Jag vet ej tid / jag vet ej stund / Men dagligt dig förbidar jag.”

Citat fritt ur minnet men det stämmer. Det har gått 200 år sen den skrevs och är omodern att sjunga. Är Jesu budskap, som snart är 2000 år gammalt inaktuellt? Vi måste ju förnya oss! Eller få respekt för bibelns lära. Vi kan hjälpas åt via ”Anta Utmaningen” i Facebook och följa en bibelstudieplan från Svenska Bibelsällskapet eller Oasrörelsen. I den planen har vi/jag passerat 2 Samuelsboken kapitel 19 vers 10. Se och häpna:

”Varför säger ni ingenting om att föra kungen tillbaka?” Vem var smord och vem var inte utvald av Gud?

I boken ”Jakobs nöd…” av Lars Widerberg finns bibelhänvisningar överallt. Han kan för mycket och jag för litet. Det hindrade inte mig att försöka läsa och förstå.

Det är inte bara att sjunga: ”Han är ju kungars kung men vem är jag?”

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

6 reaktioner till “Kristi Himmelfärdsdag”

  1. Så tänker jag om all din politiska kunskap, Leo. Alldeles särskilt om 68-rörelsen. Och dina fackliga kunskaper…
   Vi lär av varandra. Men det är få präster/pastorer som släppt in mig i ett samtal.
   Tack för din uppmuntran när jag knappast hade någon besökare kvar.

   1. Så bra! Men du har ju ändå dialog på din blogg! Om nu jag skriver spretigt om allt på en gång, så kunde väl någon ställa frågan. ”Hur tänker du?”

    Plötsligt kommer det nästan 200 besök men bara om ”Skökan i bibeln” eller ”Skökan Rahav” eller ”Den samariska kvinnan”.
    Tycker du, Leo, att mina bloggar är svåra att förstå, att Herren vill sluta ett förbund med människan? Det är ju på bådas villkor och frivilligt – inget påtvingat äktenskap utan kärlek?

 1. Jesaja 55:8-9 Svenska Folkbibeln (SFB)

  ”8 Mina tankar är inte era tankar,
  och era vägar är inte mina vägar, säger Herren.
  9 Nej, så mycket som himlen är högre än jorden,
  så mycket är mina vägar högre än era vägar
  och mina tankar högre än era tankar.”

  Jag undrar om de visa och kloka förstår Guds tankar och vägar.

  1. Det kanske inte var så fel med psalmverser och Luthers Lilla Katekes i skolans undervisning? Då fanns en referensram till kristen tro…

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: