Sönderstressade förkunnare

Året var 2000 och jag har då som nu lätt att gå upp i varv. Det hade kommit två olika bibelöversättningar nästa samtidigt. Svenska Folkbibeln invigdes i Filadelfiakyrkan i Stockholm söndagen den 5 dec. 1998. De ville komma ut före Bibel 2000, som kom advent 1999.

Sen var det bara att jämföra översättningar för den intresserade. Och där började min frustration. Eftersom en grupp arbetat under 30 år med att finna bästa möjliga översättning och ordval bland synonymer, så borde läsaren vara tacksam!

Detta är ett borde, som hänger över mig jämt! Tycker nog jag. Jag borde vara tacksam och sen hittar jag bara sådant som finns att anmärka på. Barnsligt! Ungefär som ”mamma vafför de´?” Frustration till max när pastorer rekommenderar en parafras senare i tiden i stället för att förklara orden!

Ingen behöver ta år sig. Jag vet, att jag är grinig och otacksam men vänskapen går utanför samfundsgränser. Och de har flyttat hem till Gud, som stod ut med alla mina frågor. Kvar finns de böcker som dessa rekommenderade. Kvar finns nätvänner. Bara denna exeget tänker som jag gör, så kommer vänskapen att fortsätta att fungera.

Finns det ingen förkunnare, som tycker det är bra om någon lyssnar på deras förkunnelse och vill fråga?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: