Gud i sökaren

En kristen tidning hade en annons om en fototävling för länge sedan. Den hette om jag inte minns fel: ”Gud i sökaren”. Bidragen fick vara i färg eller i svart/vitt. Det vinnande bidraget blev en stor överraskning för mig. Kvaliteten var den högsta och färgerna vackra. Motivet var från en kyrka. Så långt kunde det ju vara Gud i sökaren. Det var ju en stillbild så rörelserna gick inte av avgöra eller farten på en clown, som gick fram mot altaret. I kyrkan fanns inga andra. Hur kunde det bli en vinnarbild? Var fanns Gud i sökaren?

Så en gång till tar jag fram min gamla systemkamera och mäter den lilla gluggen, som kallas sökaren. Den är liten och fortfarande 10 x 16 mm. Det var inget digitalt tänkande på den tiden. Det är det inte nu heller för min del med stor sökarruta och snabba resultat. Hur tänkte juryn? En clown springer, hoppar eller dansar fram mot altaret i en kyrka?  Skulle detta likna Gud genom fotografens kamera? Eller var vinnarbilden lite profetiskt in i vår tid? En ensam clown går upp mot ett altare i en kyrka? Och i dagens nyhetsflöde läser jag att en av Svenska Kyrkans präster inte längre orkar vara präst i den  på grund av mobbning. Hon hade sett Gud i sökaren och tog initiativ att berätta detta tillsammans med två andra modiga präster. Sen kom förföljelsen genom ord och åter ord…

För så är det att på den tiden hade mitt fotografi inte en chans att bli en vinnarbild. Juryn i fototävlingen såg inte vad jag sett i min sökare. Jag hade heller inte sett någon Gud där. Det hände först fem år senare i en djup depression. Eller vanlig sorg efter en förlust. Jag satt på min kökssoffa och bestämde mig för att äntligen börja kopiera svart/vita negativ. Sorgen måste ju brytas på något sätt. I pärmen med negativ hittade jag ett negativ, som jag aldrig försökt ens att framkalla.

Ja, Gud borde ju vara i kyrkan men kunde han finnas i min sökare, som jag inte hade en aning om? Kan det få bli en vinnarbild idag i Svenska Kyrkans tidning till exempel? Eller provocerar Gud alla med klippan i Gamla Testamentet, som kunde och kan gå före ett helt folk? Provocerar bibeln med sin uppenbarelse om framtiden, att kärleken vinner över hatet och döden?

En eloge till tre kvinnliga präster som tagit initiativ till ”Mitt kors” och startat en Facebookgrupp som stöd för alla kristna som förföljs eller mördas för sin tro särskilt i Mellersta Östern.

”…och alla drack samma andliga dryck. De drack ur en andlig klippa, och den klippan var Kristus.” 1 Kor 10:4

Klippan blogg 2015049

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Gud i sökaren”

 1. Hej Gunnel. Intressant med fotograferande och hur vi tolkar saker och ting. Det där med clown blev jag nyfiken på…kunde budskapet vara att Gud välkomnar alla till kyrkan oavsett hur udda vi är?
  Din bild här är fin och talande.
  Önskar dig en vacker dag.
  Anne Kaarina

  1. Hej Anne Kaarina!
   Det är svårt att glömma den färgstarka bilden med en ensam clown på väg fram mot altaret. Jag Googlade på fototävlingens namn men hittade bara vad ”storasysterivassen” skrivit i sin blogg om clowner i kyrkan och vad jag själv skrivit om en Kalle Anka-tidning i clownens hand. Alla i tävlingen fick ju ut att söka Gud och hitta honom genom sökarrutan!

   Jag hade ju fått med hela bibelhistorien utan att se det själv vid exponeringsögonblicket. Det har väl med referensram att göra att bibeltexterna flyter upp och sången: ”Klippa du som brast för mig, Låt mig gömma mig i dig…”

   I mörkrummet hörde jag bara sången inom mig. ”Jag är med dig alla dagar…” Jes 41:10

   Mycket intressant som du skriver med olika tolkningar. På torsdag skall jag få komma till min hembygd över dagen. Där fick jag lära känna Gud.

   Allt gott till dig! Och tack för feedback!
   Hälsningar
   Gunnel

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: