Ett bipolärt hjärta

Detta är rubriken på Rebecca Anseruds bok: ”Ett bipolärt hjärta”. Den kom ut år 2011 samma år som min bok kom ut: ”Pat. är frisk och pigg för övrigt”.
Jag köpte och slukade hennes sakliga berättelse. Tidigare det året år fick jag låna boken skriven av en professor i klinisk psykologi: ”En orolig själ – En berättelse om att vara manodepressiv”. Författaren Kay Redfield Jamison berättar ingående om hur det är att leva med den sjukdomen privat och som yrkesmänniska.

Rebecca Anserud drabbades av sjukdomen som 15 åring. Fram till 20 årsålder hade hon ingen diagnos. Denna läste hon sig fram själv till att hon led av bipolär sjukdom. Hennes bok och föreläsningar behövs verkligen. Det är mycket bra gjort att gå ut och berätta så naket om lidandet från botten till höjderna. (Sök på hennes namn på Facebook. Där berättar hon och ger information.) Rebecca Anserud visar på de anhörigas betydelse och vänners. Hon visar på svårigheterna för läkare att ställa in rätt medicin.
Från norr till söder med Ann Heberleins berättelse, så har vi fått lite inblick i just denna sjukdom.

Från norr till söder i vårt avlånga land har det funnits stora statliga sjukhus avsides belägna, när de blev byggda. Den delvis mörka historien kommer att glömmas alldeles för fort. ”Vi måste gå vidare och glömma,” läste jag en artikel om Restad Gård. Där just där satte jag ner min fot igen. Jag representerar tusentals patienter, som varit ”bältade” på Restad Sjukhus och blivit kränkta.

Om jag fattat rätt kunde sjuka, obekväma personer placeras långt, långt hemifrån för de anhörigas skull. Och vara inlåsta år efter år. Det var överläkaren skyldighet att anmäla patientens sjukdom till Länsstyrelsen. Diagnosen han satt var och är för evigt. Då hette det sinnessjukhus och sinnessjukdomar. Skall vi glömma och sopa alla övergrepp under mattan, som förekommit i Statens tjänst?

Därifrån skulle jag vilja göra ett stort skutt till Kyrkan i Statens tjänst. Där finns övergreppen inskrivna med bläck och penna för alltid. Där finns ord som ”idiot” eller ”efterbliven” och mycket, mycket annat i kyrkbokföringen.

Därifrån skulle jag vilja göra ett stort skutt till landets regering. En gång i tiden var Sveriges rikes lag byggt på Tio Guds bud. Det är bara att läsa på och se hur bra de är att bygga ett samhälle på. Gud är kärlek. Det är bara att läsa på helheten av hans budskap genom hans son Jesus Kristus. Där han är i centrum är Himmelriket. Hur mötte han de sjuka?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: