”Bibeln på mina egna villkor”

Som sagt så är jag svag för doktorsavhandlingar hur många sidor jag begriper eller inte.
Rune W Dahlén kom ut med en år 1999, som jag sträckläste och förstod till mitten av boken på nästan 600 sidor. Den heter:

Med bibeln som bekännelse och bekymmer
Bibelsynsfrågan i Svenska Missionsförbundet 1917 – 1942 med särskild hänsyn till Missionsskolan och samfundsledningen

Där ungefär efter 300 sidor förstod jag inte längre allt detta, som varit så intressant tidigare att läsa. Kunde män som bara ägnade sig åt bibelläsning och bibelforskning bli oense? Så smög det sig in ett vemod, som jag inte blivit av med. Boken läste jag ut senare.

År 2006 kom det ut ytterligare en i bibelämnet av Anders Sjöborg med titeln:
Bibeln på mina egna villkor
En studie av medierade kontakter med bibeln med särskild avseende på ungdomar och Internet

Oj, vad jag väntat på den eftersom jag varit delaktig i debatterna på http://www.bibelsajten.nu! Eller kanske rättare sagt varit mycket arg och aggressiv till och med… Jag har kvar inlägg från Skutan Svenska Missionskyrkan och Baptistsamfundets forum om debatterna. Jag blev ombedd att gå högre upp med mina klagomål på debattämnena och upplägget för 12 – 20 åringar. För det var jag som klagade och SMU var inte med då som stödjare och inte PMU. Det fanns inget samfund, där jag kunde få stöd för mina tankar och min oro! Ingen tycktes förstå vad jag reagerade på som nybliven ålderspensionär.

Sagt och gjort. Högre upp med klagan och det blev Krister Andersson, som varit Missionsföreståndare i Svenska Missionsförbundet och sen blev direktor för Svenska Bibelsällskapet. Bibelsällskapet stod bakom bibelsajten för unga. Kunde han förstå min oro?

Nej.
Där är vi nu och jag tänkte fira, att det är 13 år sen mitt första inlägg på Internet. Det gäller visst att välja sina strider. Pengarna räckte inte till för idag läser jag, att sajten är nerlagd.

Artikel från Svenska Kyrkans tidning

Det har varit många debatter sen dess om bibelsyn. Nu vet jag att män kan bli oense om bibeltolkningar och har lugnat ner mig lite (men inte mycket). Men unga människor har rätt till en bra bibelundervisning som tål att prövas.

”Följ mig,” sa Jesus,” så skall jag göra er till människofiskare.” Lämna yrket som fiskare och leva utan ekonomisk trygghet? Lämna ett rejält hantverk och bara lyssna och följa… Kunde det bli något?
Matt 11:29-30
Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.”

Galileen stup (600x800)”Vägen är smal…” foto Rose-Marie Harrysson från vandringen i Jesu fotspår i Galileen mars 2012

Vi närmar oss påsk och helst skulle jag vilja ha bilder från vägen från Nablus upp mot Dotan, där Josef gick en gång i tiden och blev kastad i en brunn. Josef förebildar mycket av Jesu liv. 1 Mos kap 37-50. Men Josef behövde inte dö förrän tiden var inne och han hade gjort sitt uppdrag.
Många genom alla tider har funnit tröst i vandringen med Josef och sen med Jesus i olika bibeltexter. Bibeln är inte skriven på mina villkor. Låt det stå som står där. Om det är i tiden att sortera vad jag kan acceptera eller inte acceptera av bibeltexter, så håller inte det med mitt stora JAG som kunnig.
Den helige Ande är given en gång för alla som hjälpare. Han skall undervisa om allt Jesus sagt.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “”Bibeln på mina egna villkor””

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: