Anfall är bästa försvar

Idag har jag lagt till adressen till Stefan Swärds Blogg. Det beror på att Sofia gjort upprepade kommentarer bland alla mäns. Sofia har varit med på min länklista från början. Av någon anledning. Jag gillar hennes analyser.

Om Stefan Swärd skriver om vad som helst enligt hans egen analys, så blir det genast 100 kommentarer.
Om jag skriver – inte om vad som helst – utan om Jesus, så blir det ingen kommentar. ”No comments” har varit genomgående på alla mina bloggposter. Nu citerar jag mitt eget senaste inlägg i bloggen ”Fjärde väggen”:

”Hoppsan, Sofia!
Först går du ur din egen Svenska Kyrkan och anfaller sen en ”koloss på lerfötter”, som jag uttryckt all din frustration tidigare.
Sen ger du dig på min frikyrka utan att ha varit med i den och utan att fatta att kyrkan är kyrkan och kyrka och församling är ett och samma ord på grundspråket! Att stå i strid med sin egen kropp = församlingen är destruktivt. Ingen har någonsin hatat sitt eget kött…..Jo då. Det finns gott om destruktiva personer, som skär sig för att lindra sin ångest. Men det är inte normalt. Det normala är, att man är rädd om sin fysik och sitt andliga liv och älskar den kropp man tillhör där Kristus är huvudet.

Stefan Swärds bloggpost var en analys av en annan mans utsagor. Där är poängen. Inte pedofili. Pingströrelsen har slutat att ha församlingstukt med unga som börjat äktenskapet i fel ända (ett försök att vara vitsig.) Pingströrelsen har slutat med församlingstukt angående urringade kläder intill nakenhet och provokationer på mäns svagheter (försök att vara ironisk). Pingströrelsen har slutat med uteslutningar ur medlemsregistret i princip utan att vi medlemmar har fattat, när detta skedde. Församlingstukten har upphört. ”Bibeln på mina egna villkor…”, som en doktorsavhandling heter.

Jag har bara varit med i en Pingstförsamling i 45 år. Innan dess är jag uppvuxen i Missionsförbundet, som har såå högt till tak och inga trösklar knappast. Det går att se himlen genom taket till och med. ”Jesus är herre” men över vad och vem det är frågan.

Som sagt, Sofia. Jag rekommenderar bibelläsning. Fundament = grund
Ta bort grunden (som finns beskriven i trosbekännelsen), så rasar hela KYRKAN. Många präster och pastorer har sysslat länge nog med ett rivningarbete men inte Stefan Swärd av allt jag läst i hans Blogg.

Allt gott
önskar
Gunnel

P.S. Jag älskar Aslan. D.S.”

Slut på citat av mig själv angående anfallet på Stefan Swärds utmärkta analys av Pingsrörelsens nuvande problem angående medlemskap. Vem får bli medlem i vilken kyrka? Vad innebär ett lärjungaskap?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

8 reaktioner till “Anfall är bästa försvar”

 1. Tycker att det är lite sorgligt och ledsamt att vi offentligt diskuterar ”nedmonteringen” av de kristna värdegrunderna som utmärkt pingstväckelsen. Det brusar gärna upp mycket bitterhet och osundhet bland läsarna, men det kanske ska få vara så…..inte vet jag – men lessen blir jag. Tycker dock att det var en klok analys av Stefan Swärd.

  1. Rose-Marie, när det gäller nermonteringen av värdegrunden menar jag för min del den sammanfattning, som finns i trosbekännelsen. En präst som inte kan tro på vad det står i bibeln om Skapelsen, jungfrufödelsen, Jesus liv och död, uppståndelsen och att han kommer tillbaka för att döma bör väl välja ett annat yrke. Eller hur?

   Alla har rätt att tvivla och ifrågasätta men inte att lämna bibelns grund, som jag ser det. Alla kyrkor skall väl bygga på ORDETs grund?

   Allt gott
   önskar
   Gunnel

 2. Dessvärre är det väl så att människor mest gillar korta inlägg. Som journalist har jag fått lära mig att ingen orkar läsa över 3000 tecken i en tidning. Nåväl, själv gillar jag långa reportage på 8000-10 000 tecken om de är välskrivna… då är det ju en njutning att få resa med i texten.

  Bloggtexterna ska väl mest vara korta och uppiffade med bilder. Texterna ironiska och korta? Vet inte. Men själv har jag gjort om min blogg efter 1.1.2011 och bl a lagt in bilder.
  Jag fick 500 läsare på en vecka (mycket i lilla Svenskfinland) men om jag blivit en lyckligare människa p g a det är en annan sak 🙂

  Lycka är ju något helt annat än en välbesökt blogg.

  1. Välkommen Carita till min Blogg! Det var en uppfriskande kommentar. Jag är både cynisk och ironisk och jobbar med det ibland bara tyvärr.
   Det självironiska har jag för att skydda mina djupa skador i perioder, då jag är hudlös.

   Jag gillar också långa väl genomtänkta texter. Jag kanske skulle tänka igenom systemet med ”kategori” och sortera inläggen?

   Allt gott
   önskar
   Gunnel

   1. Bra och talande bilder i lagom proportioner till en text kan både lätta upp och förstärka en berättelse om de används på rätt sätt.

 3. Gunnel, du vet att det är svårt att fånga människors uppmärksamhet idag. Och kanske är det med din blogg som det är på intranätet, folk läser men kommenterar inte. Tappa inte modet, du har så mycket att berätta och ett rikt språk om berättelserna ur GT som är väl läsvärda. Kanske är det för många svårt att kommentera djupet och bildspråket i dessa betraktelser? Men väg dina formuleringar på guldvåg – det inger respekt om man har pondus men ändå förmår vara ödmjuk.

  Guds frid önskar jag dig Gunnel!

  1. Juha
   Du kanske är inne på samma tankar som Rose-Marie, att det är tråkigt med en offentlig debatt, det som skulle samtalas om internt. Skall jag ta bort min ironi om olämpligt klädmode?
   Eller skall jag ge bibelhänvisningar hur en kvinna bör klä sig?
   Visst undrar jag!
   Hälsningar
   Gunnel

   1. Nej Gunnel – ironi är bra och en krydda i det skrivna språket, så det ska du inte sluta upp med! Fast man får vara lite finkänslig med ironi för det är inte alla som uppfattar det ironiska som just ironiskt eller som något positivt iaf.

    Debatten kring sakfrågan om församlingstukt bör dock lyftas från enbart bloggarna och in i församlingarna i första hand, såväl som upp i den offentliga diskussionen inom kristenheten (inte i den sekulära debatten då). Församlingarna skall föra en intern diskussion men diskussionen måste även pågå på ett riks plan som jag ser det.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: