Kvinnan skall tiga i församlingen…

(Återställt den 28 jan. Med reservation för att jag inte är trevlig i trängda situationer. Som den när jag inte fattar eller inte får vara med eller att någon ofrivilligt fått såren att gå upp igen.)

Min mentor kallar detta för ”tjafs”, som jag lyssnar på. Ibland kan hon bli lite mildare i sitt omdöme och fråga hur jag orkar följa debatterna. Hennes dator har visst lagt av enligt mannen i söndags. (Jag kunde inte stava till det ord jag först tänkte på. Så det fick bli ”lagt av” och blir då en synonym för det första ordet jag sökte…)

Så är det. Jag uppskattar teologie doktor Seth Erlandsson för hans stora arbete med en ny bibelöversättning, som kom samtidigt med Bibel 2000 och året innan för att vara före. Så finns det de, som kan kritisera hans sätt att föra en debatt mot lika lärde Greger Andersson och jag lägger mig i debatten i vanlig ordning. Å andra sidan har jag bara skrivit, att jag ingenting förstår. Det står jag för. Det var första gången, som en så lärd man svarade mig på ett av mina inlägg i en kommentatorruta. Heder åt den mannen!

Seth Erlandsson har svarat mig också. Någonstans har jag ett privatbrev här som svar på min fråga. Och det gör mig ingenting, att vi två har olika uppfattningar om kvinnor i en talarstol. Min stora tröst är, att det som var dåraktigt och svagt det utvalde Gud för att de visa skall komma på skam…eller är det ett mycket olämpligt citat nu på morgonen? Det är ju ändå fråga om vad Gud sagt till mig och inte hur jag skall få honom att ändra sig?

När jag varit ledsen över att jag inte fick gå utbildningen på Missionsskolan för att bli pastor, så har Gud tröstat mig med en annan vers:

”Jag vill lära dig och undervisa dig.”

Olika bibelsyn

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

9 reaktioner till “Kvinnan skall tiga i församlingen…”

 1. Du e roli’ du. Men jag står oxå fast vid att vi inte ska grubbla på teologiska spörsmål för mycket. Om en människa inte känner Jesus kommer alla våra förklaringar att oförstådda studsa tillbaka från ett oemottagligt hjärta. (ur Daglig kraft, 20 nov) Gunnel, läs gärna daglig kraft idag, 26 jan om Stillhet och ro. Det är nog menat till både dig och mig.😄
  Kram till krutgumman från mentorn.

  1. Ja, nu känner vi varandra snart, Rose-Marie. Det räcker inte att vi är med i samma församling. Vi har ändå inte samma referensramar. Snart skall jag sätta in en länk att Pingströrelsen inte är färdiga med om kvinnor skall vara ledare eller inte. I Missionen har det alltid fungerat med bibelkvinnor fram till när det blir fråga om dop. Jag väntar på boken om Ida Andersson (ÖM).

 2. Var i Guds Ord står det att gamla oförätter skall åter och åter igen tas upp? Så vitt jag vet är ALLT vad människor gjort av medveten eller omedveten orsak mot mig själv, en sak för Herren. Det som rör mig är vad jag gjort, om det plågar mig. Du vill i en kommentar veta hur män tänker. Tillspetsat sagt: fråga inte en man vad han åt i går, än mindre vad han gjorde på julafton 1986! Det gäller naturligtvis inte alla rakt av, men det finns, på gott och ont en tendens till att män minns för lite och kvinnor för mycket. / Magnus Olsson

  1. Det står ingenstans! Det står heller ingenstans om mässkrudar för män. Var finns bibelundervisningen i BloggarDag, om präster ropar efter kunskap men inte får den? Ulla Karlssons bok ligger framme på mitt köksbord och hon frågar varför Jesus måste dö?

 3. Hej Gunnel, varför fick du inte gå på Missionsskolan? Det blir jag ledsen av att höra! Som du vet menar jag att kvinnan skall tala i församlingen! Det är helt uppenbart att kvinnor i Paulus församlingar profeterade och stod i, och de var hans nära medarbetare. Inte så få var slipade affärskvinnor som upplät sina hem åt den tidiga kyrkan. Jag tror 100% på kvinnligt ledarskap i församlingen!

  1. Hej Tommy Wasserman! Välkommen till min Blogg och tack för dina inlägg i debatten om Bibelsyn i Stefan Swärds blogg. Det löfte jag fick i bibeln ”Jag vill lära dig och undervisa dig…” har han hållit och nu är jag gammal och uppskattar hans undervisning om försoning genom blodet. Det var lite svårsmält men nu sitter det där utan mer än tre akademiska poäng. (de har jag i GT per korrespodenskurs).

   1. ”ryggsäcken” var tänkt som ett lösenord en gång 🙂 Så fint att få läsa denna bloggpost igen 28 nov 2016. Jag saknar Magnus Olsson med de många fina inläggen en gång på BloggarDags plats.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: