En enda väg

Är det högmod hos mig, att jag önskar en kommentar från någon kändis i den teologiska världen?
Före påsk vågade jag skriva ett mail till pastor Niklas Piensoho, Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och fråga efter ett manus. Jag vet, att pastorer har datorer. Jag vet, att pastorer måste förbereda sina predikningar. Jag vet, att det är svårt på kort tid, att förklara varför Jesus måste dö för våra synder. Nu är påsken över med påminnelsen om blodigt offer.

Det kom inget svar. År 2000 var jag så naiv, att jag trodde att någon av fem olika pastorer från olika samfund skulle svara på min fråga per brev om vad teologi är för något.
Ingen svarade. Jag hade lyssnat på den lärde teol.dr. Krister Brandt och vågat ställa en fråga i ett offentligt sammanhang. Frågorna haglade över mig i stället offentligt. Det kan inte jag svara på hur lärda män diskuterat på 300-talet efter Kristus!

I debatter på nätet om kristen tro har det tydligen varit viktigt att få in motparten i ett hörn och så en diagnos. Fundamentalist. Ja visst! Omöjlig att samtala med!

Det är bara det, att då visste inte jag vad en fundamentalist är för något. En språklärare fick hjälpa mig med ordets betydelse. Fundament betyder grund.

Så bra då! Jag har en grund för min tro och trosbekännelsen, som jag fortfarande kan utantill. Den håller. Det är kortast tänkbara sammanfattning av bibelns lära. Där finns allt det som ifrågasätts i debatter. Hur det gick till och hur det skall gå i framtiden. Jag har ledsnat totalt på debatter om kristen tro och stannar inte i något hörn och skäms över min tro på bibeln som summan av Guds ord.

Allt som behöver göras för att vi skall kunna nå Gud alltings Skapare är redan gjort genom sonen. Han var till innan jordens grund var lagd. Han var till före Abraham står det skrivet. Han var till före Noa. Och efter detta finns det bara en enda väg att nå Gud och det är genom Jesus Kristus Guds son.

Vi som förkunnar skall få en strängare dom och där är jag med också som kvinna. Det går inte att glida på orden och ge dem en annan innebörd. Jag rekommenderar inte Seglora smedja eller Kyrkans tidning!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “En enda väg”

 1. Tack, Gunnel, för att du skriver och förkunnar på nätet. Du har så rätt, så rätt. Och något litet svar, om än bara ”Jag har tyvärr inte tid eller möjlighet”, kunde du väl ha fått. Men kanske vissa upptagna pastorer skulle behöva en sekreterare, ungefär som våra politiker? (Skriver jag till Jan Björklund vet jag ju att det knappast är han personligen som svarar – men svar får jag).

  Det finns en enda väg, ja, men Gud ske lov att det finns en väg! Och porten är smal – ja, men Gud ske lov att den är öppen!

  Kom att tänka på en fin nattvardssång av Tore Littmarck:

  ”En enda kände all världens nöd,
  när man gav honom vin och galla.
  Ett enda bord och ett enda bröd,
  det är lika för mig och för alla.

  Ett enda bröd och ett enda bord,
  det är lika för mig och för alla.
  Jag kommer bara på Jesu ord,
  för att han har velat mig kalla.”

 2. Takk for at du advarer mot de hemmelige ordener. Å være medlem av en slik orden er uforlig med kristen tro. Av de åpenbare årsakene du kommer med. Men det er mange flere. Jeg synes det er betenkelig at mennesker i høye samfunnsposisjoner, som dommere, politimenn, forretningsmenn møter hverandre til spesielle sammenkomster, hvor de er knyttet sammen i loyalitetsbånd. Når forretningsmannen gjør noe ulovlig, har han altså loyalitetsbånd kanskje til stedets politimester! Løses da sakene ”under ordet”?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: