Beröringsskräck

Det var meningen, att ha frågan: ”Vem är hon” genom bibeln i min påtänkta bok. Men jag blev avrådd. Om det står om Gomer och Hosea i förordet, så skulle läsaren bli avskräckt och tappa intresset. Det kanske inte fanns en bibel tillgänglig… Det kanske inte gick att hitta berättelsen i så fall…

Där är jag. Kärleken vinner men det finns ingen som helst referensram till berättelsen om kärleken från Hosea till Gomer. Det finns däremot beröringsskräck i alla kyrkor för helvetet. Vi låtsar inte om att det finns, så slipper vi att engagera oss. Vi kan ju ändå inte få bort det.

Varför är det så?
Du vet väl om att du är värdefull – att du är viktig här och nu?
Den sången skorrar falskt i mina öron varje gång jag hör den och frikyrkovärmen känns som en skyddad verkstad.
Helvete också!
Orden klingar ju överallt i de flesta sammanhang men frikyrkofolk har beröringsskräck för detta helvete.
Fråga en nergången narkoman, om han vet om hur värdefull han är här och nu!
Fråga en prostituerad, om hon vet om hur värdefull hon är här och nu!
Fråga en ung, arbetslös som aldrig kommit in på arbetsmarknaden och fått egen inkomst och självkänsla!

Hon tog en överdos för 16 år sen på julafton och hade talat om helvetet mycket innan dess. Helvete också! Faen. Hon for från kyrkogård till kyrkogård med blommor till gravarna, där killar fanns begravda. De hade ledsnat på helvetet och förkortat livet. Teologiskt kan vi debattera ordet – orden. För övrigt är det mycket av beröringsskräck. Orden byts ut gång på gång för att mildra effekten för omgivningen. Ångest får inte synas. Ångest får inte finnas. Men helvetet finns här och nu. Vågar jag lyssna?

Det var min tanke att få ställa frågan. Vem är hon? Det var min tanke att få presentera honom, som betalade allt för att få henne fri. Men det finns en beröringsskräck för rätta orden på ett tillstånd. Känn på ordet sinnesrogudstjäst. Så vackert. Så värdefullt att få ro i själen. Sen kommer beröringsskräcken, att det finns sinnessjukdomar. Vi måste byta namn!

Jag är inget undantag, som inte ville veta och inget fattade av deras ångest och SOS-signaler. Jag var mig själv nog i min värme.
”Helvete också,” sa hon så ofta och hade utbrott. Sen orkade hon inte längre en julafton, när Stilla natt heliga natt tonat i varenda affär. Hennes julångest började i september.

Vem är hon?

Kärleken vinner

Följ debatten här

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Beröringsskräck”

  1. Mycket klokt och en infallsvinkel som alltför ofta saknas i denna grymma debatt. Grym? Ja, för det borde vara självklart att en som mötts av Jesu kärlek inte gottar sig åt evig tortyr administrerad av den himmelska föräldern. Gomer och Hosea är ett tecken på Jesu kärlek som förlåter dem som korsfäster honom.

    1. Välkommen till min Blogg, Alma Mater.
      Vem gottar sig åt evig tortyr? Jag ville bara få ner debatten på jorden här och nu.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: