Oläkliga sår

En bloggpost skall vara spontan, om jag fattat rätt – inte en föreläsning från arkivet. Så det får bli en fortsättning på allt, som pläglat mitt liv. Det är bara att surfa bland inläggen så syns det tydligt. Så småningom skall det bli en ny karta över fristäderna i löfteslandet i vart fall över de sex första strategiskt placerade, så att den jagade skulle kunna hinna undan döden.

Det håller inte att påstå, att det bara är krig och grymheter i Gamla Testamentet. Den gammaltestamentliga läsningen hör ihop med evangeliet varje söndag och varje vardag.
Herren sa till Israels folk, att deras skada var oläklig.
Jeremia 30:12
Ty så säger Herren:
Din skada kan aldrig helas,
ditt sår kommer inte att läkas.

Det fanns en orsak. Det går att läsa om i 2 Kungaboken 17. Vi talar om ett mångkulturellt samhälle. Vi talar om religionsdialog. Jakobs tolv söner står för ett förnyat förbund med Herren genom Mose. Varje ätt hade en ädelsten med sitt namn i översteprästens bröstsköld och var ständigt i Herrens minne. Han ville fortsätta att leda sitt lilla folk med stark arm. Han visade sin trofasthet och höll sina löften. Studera världskartan och konstatera vilken liten yta det rörde sig om i förhållande till alla stora folk och länder runtomkring!

Men Herren fick inte vara deras ende Gud. De blandade ihop sig med andra religioners gudar och folk mot Herrens vilja. Sen fick de som de ville. Herren kunde inte leda dem mot deras vilja och skadan blev oläklig. Bara ett konstaterade. Sen kommer en ny profetia ett nytt löfte.
Jer 30:17
Jag skall skänka dig läkedom
och hela dina sår, säger Herren,
dig som man kallat ”den utstötta”,
”Sion som ingen bryr sig om”.

Snart skall vi få höra om Sebulon och Naftalis land trakten utmed havsvägen om mörker, som inte skall förbli, där nu ångest råder…

Visst är det bra att kunna ramsan på Jakobs tolv söner!

”Han kommer till sörjande hjärtan
och livet får annat gestalt
Han kommer i makt att regera
tills Gud uti alla blir allt.”

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Oläkliga sår”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: