Sista ordet

Hur sa Carl Bildts fru Anna Maria igår kväll i Skavlan? Hörde jag rätt?
”Jag tycker om gräl men jag skall ha sista ordet!”
Det är väl en härlig självironi av en fredsmäklare!

Jag tycker också om gräl. Det skall hetta till lite grand. Om jag inte får sista ordet blir jag avstängd eller går självmant. Man kan få brännskador också i stridens hetta. Det är det inte värt. Så lite försiktigare har jag blivit i debatter men inte mycket.

Nu gäller stiden helvetets vara eller inte vara och hur elden ser ut där och hur länge den brinner. I debatter alltså med kristna debattörer, troende eller tvivlare. Jag för min del älskar bibelns bildspråk och vill gärna fotografera från texten. Så var det i texterna en gång, när Jakob nått Jabboks vad med hela sin brokiga familj. Varför skulle inte jag kunna vara där med min Canon med utbytbara objektiv? I min fantasi tog jag foton på hela stora familjen med mitt vidvinkelobjektiv och jag tog närbilder så klart med ett vanligt 50 mm.s. Tänk, de som är psykologer och familjeterapeuter vilket material att studera i dessa texter! Vilka kombinationer av gener! 1 Mosebok 32 och 33

Nej, så fick jag ju inte läsa bibeln! När teleobjektivet var på tänkte jag mig profetiskt in i vår tid. Varför inte? Varför får inte jag läsa bibelns texter genom min kameras olika objektiv och få ett pangfoto på den unge Juda?

I tonåren var jag rädd för vingårdsmannens sekatör. De bilderna har jag på näthinnan av en duktig trädgårdsarbetare om våren, hur han klippte ur fruktträden. Vårelden har jag fotograferat både i svart/vitt och färg.

”De torra grenarna tar han bort…”

Skulle han ta bort mig, som inget gjorde för Guds rike? Det blev en stor, lite ångestladdad fråga från Johannes kapitel 15 till Romarebrevets 11:e kapitel och 20:e vers ”men du får vara kvar genom din tro…”
Så enkelt! Det var bara att vara kvar i tron på Jesus. Det var mitt ansvar och det enda jag behövde göra. Det var slut på skräcken för elden!

Nu är debatten i full gång om elden och om tiden. Sista ordet är inte sagt ännu. Sista ordet vill inte jag ha ens i denna debatt om helvetet.
Allt som behöver göras för att rädda oss undan, det är redan gjort. Ingen behöver hamna där efter döden. Döden är besegrad en gång för alla av Jesus.

Större problem är nutidens egoism. Penningbegäret är roten till allt ont, säger bibeln. Att det begäret skulle ta sig in i sjukvården var väl det sista man kunde föreställa sig.
Moral har blivit ett så fult ord och böjningen ändå värre. Vi får inte moralisera.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Sista ordet”

 1. ”Större problem är nutidens egoism. Penningbegäret är roten till allt ont, säger bibeln. Att det begäret skulle ta sig in i sjukvården var väl det sista man kunde föreställa sig.
  Moral har blivit ett så fult ord och böjningen ändå värre. Vi får inte moralisera”
  Av allt det braaa du skriver även här vill jag i synnerhet lyfta fram ovanstående citat som är slutklämmen på detta datum av din blogg! Tack för att du ”ryter till”!!

  1. troendemoder,
   ser att jag är dålig på att ta emot en uppmuntran…
   Numera undrar jag över gamla bloggar, som jag inte vet, att jag skrivit. Du föreslog en gång, att det kunde bli en bok. Ibland drömmer jag om lite struktur i vart fall. Abraham kommer före sitt barnbarnsbarn i tid…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: