Jag grunnar

En gammal människa som grunnar klarar sig bättre än en som inte grunnar. Det fanns en undersökning om det för många år sen samlat i en uppsats av en ung. Nu vet jag inte ens om ”grunna” är rikssvenska eller bara ett dialektalt ord i Västergötland.

– Du få grunna på det.

Under tiden så tänker jag berätta, vad jag grunnat på sen jag var ung och fick lust att fotografera. Ja, det går att fotografera bibelverser. Om ett foto räcker som illustration är tänkvärt – något att grunna över. En lite äldre barndomsvän lärde mig att gå ut i skogen på våren, när frukträden blommar. Varför det? Jo, om jag ville hitta en gammal boplats., så var det lättast att finna den på grund av ett blommande fruktträd. Jag ville fotografera ett risigt fruktträd, som saknat en trädgårdsmästare under lång tid. Först måste jag hitta den övergivna boplatsen. Jag tänkte negativt med andra ord.

Här är det, som jag ville fotografera:

Joh 15:1-6  Jesu undervisning:
    ”Jag är den sanna vinstocken, och min fader är vinodlaren. Varje gren i mig som inte bär frukt skär han bort, och varje gren som bär frukt ansar han, så att den bär mer frukt. Ni är redan ansade genom ordet som jag har förkunnat för er. Bli kvar i mig, så blir jag kvar i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv om den inte sitter kvar på vinstocken, kan inte heller ni göra det om ni inte är kvar i mig. Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och jag i honom bär han rik frukt: utan mig kan ni ingenting göra.  Den som inte är kvar i mig blir som grenarna som kastas bort och vissnar; de samlas ihop och läggs på elden och bränns upp.”

Alldeles omöjligt att fotografera eftersom vi inte har några vinstockar på våra breddgrader med få undantag. Jag ville fotografera hur ett träd ser ut, som ingen bryr sig om med all risighet och mossa. Det gjorde sig inte på svart/vit film. Det blev inga kontraster, ingen skärpa. Jag drömmer fortfarande att få fotografera i en vingård och grunnar på skillnaden i bildspråket, som Jesus använde, till skillnad från Paulus. Vinrankorna har direktkontakt med vinstocken. Lärjungarna hade direktkontakt med Jesus under några år. Paulus använder bilden av ett olivträd. Det lär ta 100 år innan det blir någon frukt. Det plateras med tanke på kommande generationer och lär kunna bli 2000 år.

Jag grunnar på detta med kärlek och vilken kärlek det finns i honom, som planterade och som vårdar sitt träd. Det är liv och övernog. Det är evigt liv, att lära känna honom, som gav växten…..
Jag får fortsätta att grunna över allt som finns genom roten och stammen. Paulus räknar upp det i sina brev till kolosserna och de i Efesos.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Jag grunnar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: