Förbundet

Det går inte att diskutera med mig. En illusion är en illusion och en trollkarl är en trollkarl. Självklart kan man bygga upp en illusion framför ögonen på en publik och sen riva ner den. Kalla bara inte detta för en ny pedagogik!
 
Det kom en ny pedagogik i början av 70-talet, då allt skulle ifrågasättas och 2 + 2  inte längre självklart var 4 (lite tillspetsat). Barnen skulle lära sig, att inte tro på allt vad läraren påstod utan lära sig tänka själva och åka hiss med siffrorna. Om inte jag blivit alldeles fel underrättad av föräldrar på den tiden och jag är ironisk igen. Om en elev inte kunde få in i sitt huvud den nya pedagogiken, så fick läraren till slut ta till det gamla räknesystemet.
 
12 är ett förbundstal. Detta står att läsa om i bibeln. Bibeln är ifrågasatt med all rätt genom alla tider. Det kommer nya tolkningar. Det kommer en ny pedagogik men fortfarande är 3 x 4 = 12  eller  4 x 3 = 12.
Gud är Gud och Jesus är Gud och den helige Ande är Gud men EN och den samme likaväl i vilja och handling. ENig i allt beslut aldrig oENig.
 
Noa, Abraham, Isak och Jakob är fyra personer i bibelns historia med vilka Gud slöt förbund eller förnyade det redan slutna förbundet.
Tolv är ett förbundstal. Jakob fick namnet Israel i sin kamp vid Jabboks vad  en gång i tiden öster om Jordan i vandringen mot försoningen väster ut mot Esau. Hela bibelns innehåll handlar om försoningens innebörd genom Guds löften och förmåga att hålla sina löften, sitt förbund.
 
Mindre än 400 år senare förnyade Gud sitt förbund med alla tolv Jakobs söner, som nu hade samlingsnamnet Israel, som ett befriat folk ur ett slaveri i Egypten. Varje stam fick en egen ädelsten. På de olika stenarna skulle de tolv namnen ingraveras och bäras närmast översteprästens hjärta (studera översteprästens kläder noga). Bara han fick gå in i det allra heligaste inför Herren.. Synden skulle placeras på två syndabockar. Ingen synd kom innanför bara ett stänk av det felfria offrets blod…..
Den stora försoningdagen är inte vilken dag som helst utan betydelse.  3 Mosebok kapitel 16 och 23
 
Se Guds lamm som tar bort världens synd! Herren är EN och hans förbund håller tiderna igenom. Det är upp till var och en att ifrågasätta och skaffa en ny pedagogik. Det får vara hur omodernt som helst att lära in namnen på Jakobs tolv söner! Jag är glad över att jag fick lära mig den ramsan
Ruben Simon Levi Juda Dan Naftali Gad Asser Isaskar Sebolon Josef och Benjamin
och detta innan New Age-rörelsen kom med alla sina stenar och kraft genom dem i förhållande till vilken personlighet jag är.
 
Det märkliga är att ädelstenarna återkommer i Uppenbarelseboken. Jesus kallades ORDET från Gud av evangelisten Johannes. Enligt bibelforskare syftar "tabernaklet från himlen" på……
 
Ja, just det! Här sitter jag på morgonen och skriver fritt ur minnet om en Gud, som en gång satte sin båge i skyn till tecken på ett förbund.
Denne Gud är min Gud också inte bara Jakobs och Isaks och Abrahams. Så jag hänvisar till vad jag skrivit tidigare i brefvets betydelse
 
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: