Svart på vitt

För 25 år sen höll en brorson ett hyllningstal till sin "svart/vittälskande faster".  Det är allt jag kommer ihåg från det talet. För så var det. Jag älskade svart/vita foton och hade insett, att det inte fanns någon utveckling på den fronten. Ja, det var vad expediten sa i en fotoaffär, när jag hämtade ut kopior från en rulle negativ svartvit film. Jag blev så besviken över resultatet. Det var då jag fick veta detta, att utvecklingen stannat av och allt skulle vara i färg.
 
– Vill man ta svartvita foton måste man framkalla och kopiera själv!
 
Sagt och gjort. Det var bara att acceptera och börja inlärningen. En fin svartvit kopia skall ha alla nyanser från vitt till svart. Det är inte alla som tänker på. Det skall inte sota igen. Det skall inte vara antingen eller, såvida inte smaken är åt det hårda hållet. Då gäller det val av märke på fotopappret också. Agfa var svårare att jobba med än Ilfords fotopapper.
 
Nu protesterar jag mot vit text på svart yta på så många Hemsidor. Det är inte roligt längre. Det kanske var häftigt i början för 10 år sen men inte för den, som ser sämre. Någon har gjort en sökning via Google på ordet "socialporr" och hamnat på min Blogg.
 
Det är intressant med svartvitt. Det är intressant med antingen eller. Det är vackert med alla nyanserna från vitt till svart. Det är intressant med Google och associationsbanor i rymden.
 
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: