Leka doktor

En del människor tål inte att se lite blod, förrän de vill svimma. Andra leker doktor, men det brukar vara barn, som ägnar sig åt dessa lekar. Förra tisdagen i TV-programmet "Åh Herregud" lekte komikern Jonas Gardell doktor med en tydlig mustasch under näsan. Det behövs lite rekvisita. Det behövs väldigt mycket av den varan för att kunna förlöjliga bibelns budskap tillräckligt tydligen.
 
Där fanns duvorna. Den unga kvinnan i väntrummet hade mens och var oren. I sitt knä hade hon ett par duvor. Dom levde inte. Doktor Gardell visste hur hon skulle bli ren och slaktade en av duvorna, så blodet skvätte över både patient och läkaren.
 
Än är jag inte klar med någon anmälan……
 
Det är viktigt, att få veta hur andra förvränger bibeltexter för att vakna över all denna okunskap hos mig och andra. Det finns böcker att läsa, som inte är ett hån mot bibeln! Det finns duktiga bibellärare att ställa frågor till som levt med bibeltexterna hela sitt liv och vågat brottas med dem! Det finns läkare, som är duktiga föreläsare om blodets betydelse och funktion i människokroppen.
 
Det är inget farligt att erkänna. "Detta förstår inte jag!" Det är inget farligt att fråga och fråga igen. Det är inget farligt, att börja med de bibelverser, som är begripliga och sen gå vidare. Tron kommer av predikan och predikan i kraft av Kristi ord.
 
En dag för 40 år sen kom det ett brev, som inte var undertecknat och inte hade någon avsändare. Det kom till en pastor och kopian kom till mig. Brevet var välformulerat och en enda stor vrede mot hans tro och min och andra kristnas. Jag blev så ledsen. Är detta verkligen en beskrivning av mitt sätt att vara? Är jag så överlägsen, otrevlig, dömande?
 
Under tre års tid stavade jag på raderna från och till och begrep ingenting av kritiken. Sen insåg jag hur bra detta brev var. Nu finns det på min Hemsida: "Till dessa det vederbör".  Hur många känner till den s.k. försoningsstriden idag? Det är ju det problemet Jonas Gardell belyser i sina program! Är Gud kärleken eller vreden?
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s