Kontext

Det är inte min grej med främmande ord. Dessutom är jag lättirriterad och kan känna mig utanför när jag inte fattar. Så det gäller att tala med bönder på bönders vis och med lärde på latin.
 
"Kontext ( av det latinska ordet conte´xtus, till conte´xere, sammanväva), textligt sammanhang, det som omger ett textstycke och som man måste känna till för att förstå textens mening."
Så långt "Teologiskt lexikon" av Per Beskow
 
"Saken är klar", brukade min storebror avsluta många samtal, när han fått klara besked.
Saken är klar. Jag fattar, för jag har gått den långa utbildningen inom vävning på Stenebyskolan och vet hur viktig uppsättningen av en väv är, solvning och tramuppknytning. Värst av allt var att skeda – det vill säga få tunna trådar genom 100 rör på 1 decimeter av skeden. Om ett rör blev överhoppat syntes felet genom hela väven. Eller om det kom två tunna trådar i samma rör. Då måste man göra om allt.
 
Här är min poäng. Det är ett ständigt påpekande hur viktigt det är med kontexten i bibelns texter utan att tala om att uppsättningen faktiskt är perfekt från början. Skaparen själv har stått för möjligheterna att väva med den givna varpen. Jag som liten människa har ingen som helst rätt att ändra på uppsättningen! Den är given från början till slutet mellan första och sista bokstaven i alfabetet. Före Herren finns ingen och efter honom kommer ingen.
 
Skaparen anförtrodde människor att vara med och skriva ner hans tankar och målsättning. Det har blivit många olika personligheter som hans budskap gått igenom under en tidperiod på c:a 1500 år. Han själv har vakat över innehållet och gör fortfarande trots översättningar till så oändligt många språk och kulturer. Vi står i stor tacksamhetsskuld till israeliterna och det judiska folket, som varit så aktsamma och rädda om dokumenten. (Efter fångenskapen i Babylon började alla att kallas "judar" oavsett vilken stam de tillhörde.)
 
Saken är klar. Det gäller att känna till textens sammanhang runt omkring för den som skriver en bok "Om Gud" eller "Om Jesus". Bibeln är vävd i ett enda stycke. Den är sammanvävd som ORDET från Gud i en person hans son Jesus Kristus med anden som övervakare. Dom tre är ett.
Jag vet på vem jag tror.
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: