Varning för teologi

Min Bloggpost "Post sciptum" har jag tagit bort och försöker att formulera mig på ett annat sätt nu. Jag hittade ett "Ps" skrivet i tredje person till mig av Sven Davidsson, som jag gärna får svara på enligt honom:
 

"ps. Gunnel är nog ett blindspår, framförallt för att hon inte verkar inse att hon själv antingen måste välja bibelcitat bland tiotusentals och/eller tolka dem för att de ska bli användbara. Inser man inte det blir man lätt en lös kanon. Bättre då att tänka igenom själv vilka slags grupper man vill vara med i och hur de bör fungera (och hur långt man kan kompromissa), och därmed ta ansvar för sin egen moral.

 
Gunnel lägger sig i överallt och har åsikter om allt (nästan)!  Så är det och nu varnar jag för teologi, som kan se ut precis hur som helst, tycks det. Jag köpte boken "Systematisk teologi" i hopp om att kunna begripa något. Jag fick som gåva några år tidigare doktorsavhandlingen av författaren Anders Sjöborg till:
"Bibeln på mina egna villkor – En studie av medierade kontakter med särskilt avseende på ungdomar och Internet" (Snart fyller jag 75 år, om jag får leva).
 
Så om jag skall fortsätta skriva i tredje person, så är Gunnel väldigt noga med bibelcitat bland tiotusentals.
"Summan av ditt ord är sanning, dina rättfärdiga domslut är eviga." Psaltaren 119:160
 
Jag försöker lära mig ett främmande ord om året för att utveckla mig. Det senaste är "queer".
En del läser in i bibeln det som dom vill, att det skall stå där. I verklighetn står det ingenting om att David och Jonatan hade en homosexuell relation. Som ett exempel bara.
En del läser in att Noomi och Rut var lesbiska för att bibelns berättelser skall passa bättre i tiden.
En del läser in att Jesus och Johannes hade en kärlek, som var homosexuell. Så enkelt det är att titta i ordböcker och se på ordet kärlek hur många olika grekiska ord det finns för kärlek till olika personer eller saker! Och konstatera förvrängningen.
 
Så varning för teologi! Den kan se ut precis hur som helst nu för tiden. I Stockholm har det visst varit en teologisk kramfest nyligen.
 
Jag går inte på den lätte, som göteborgarna säger.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: