Svart eller vitt

Det är söndagsmorgon och tyvärr börjar jag med en kopp kaffe. En osund vana. Ja.
Innan dess öppnar jag datorn och ser på dagens datum och "Dagens löfte" i programmet "Bibel 2000".
Där finns möjlighet till "Egna anteckningar" med eget upplägg år från år på samma dag. Så jag följer mig själv år från år på samma dag men det börjar snyggt med vad Gud har tänkt i några väl valda bibelverser. Sen kommer mitt. Detta är faktiskt intressant att följa min utveckling framåt i tiden eller bakåt. Det handlar ofta om debatter i kristna sajter och var vi befinner oss i förhållande till tro eller otro.
 
Flera unga kristna killar, som kan datateknik la upp debattforum för 10 år sen men har inte stått ut med allt klotter. En efter en kristen sajt har lagt ner eller slagit sig ihop med någon annan. Eller så kom Bloggandet. Mitt eget Blogg-inlägg om "Webmaster" städade jag bort. En "Webmaster" bestämmer själv och kan gå in och städa. Problemet är vart all data tar vägen. Det kusliga är att allt finns kvar i alla fall från stridens hetta. Det lagras någonstans. Tankarna och känslorna pyser ut via datorn. Kan detta vara möjligt, att vi redan är där i tekniken vad bibeln profeterat om att det som är sagt i kammaren skall ropas ut på taken? Polisen kan lägga beslag på en mobiltelefon till exempel och rekontruera de samtal, som förts i den tidigare. Det blir spår kvar.
 
Det var när emeritus Bertil Gärtner dött som minnena 50 år tillbaka i tiden flöt upp angående för eller emot kvinnliga förkunnare. Jag hittade Bloggar skrivna av kvinnliga präster och många lovord "In memoriam". Jag kunde hoppa från Blogg till Blogg och hitta frimodiga kvinnor, som vill förkunna evangelium om Jesus precis som biskop em. Bertil Gärtner velat.
 
Livet är inte svart eller vitt. Nu är jag inne på mitt intresseområde igen det som jag snart skall fatta om en bra upplösning. Det var en fotograf som lärde mig hur jag skulle få bättre resultat, när jag fotograferade av gamla, hårda släktfoton. Han sa, att jag skulle överexponera och underframkalla. Sen blev han så förvånad över det resultat, som jag kunde visa upp. Vid en viss uppförstoring kan man se mönstret, stukturen i kvinnans klänningstyg på en mycket gammal bild.
 
En bild som är tagen för 100 år sen å andra sidan och gulaktig med liten kontrast går att rädda genom att använda ett blåfilter framför linsen. Det går också att rädda minnen av annat slag, så att dom får ett rosafärgat skimmer. Om jag vill och tar vara på min Mästares undervisning, som finns i bibeln. "Förlåt som er himmelske fader har förlåtit er…."
 
Det kom så många associationer denna söndagsmorgon till alla minnen vi samlat på oss i färg eller svart/vitt. Plötsligt hittade jag bland Bloggarna en snygg i svart/vitt.
Datorn kan inte fixa det som går att fixa i ett mörkrum än så länge, som jag känner till.
 
"Gud har i sin fotografiatelje
ett mörkrum som heter Getsemane.
 
Där växer det klara bilder fram
för den som är lugn och allvarsam."
 
Bara några rader ur Nils Ferlins dikt Getsemane.
 
Och bara några rader om fria associationer…. mitt hoppande bland Bloggar och min glädje över att hitta en Blogg i svart/vitt
 
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: