Kolportören

Kolportörens klagan

I grevens tid drog jag ut lådan med foton ur bokhyllans hurts och satte den på köksbordet. Mor Anna hade bara några månader kvar av sin tid på jorden och pappa David var 91 år gammal. Morfars bondepraktika hade kommit fram, när hennes föräldrahem röjdes år 1982 i Varola. Min mor hann att läsa hela hans dagbok och berättade under tiden, som hon läste och kom ihåg.
”Om Guds nåd och trofasthet” var under samma tid som priser på kalvar eller karboid. Nej, inte i samma bok. Det högtidliga står nertecknat på försättsbladen i min morfars bibel.

I finrummet fanns en orgel med Hultmans Solskensånger och på väggen ett stort porträtt av P. Waldenström. I min farmor och farfars finrum fanns dessutom på en annan vägg ett stort porträtt av C.O. Rosenius men ingen orgel.

Bara några år senare bad jag min far om en förklaring. Han var finsnickare och visste att stolarna i finrummet kostat 1 krona och 75 öre styck men han kunde ingen teologi det vill säga bibeltolkningsmodeller. För honom hade det varit hur naturligt som helst, att hans far tillhörde missionshuset till vänster på bilden och hans mor tillhörde missionshuset till höger.
– De´ va´ inget kônstigt i de´.

Det kom en dag, när jag fick en kopia en del ur sju handskrivna brev från en kolportör vid namn Enock Öblom. Han skrev rapport från sitt arbete i Västergötland den 22 nov. 1888 till Evangeliska Fosterlandsstiftelsen Expedition i Stockholm.
”For sedan till Hjo der jag tog in hos rådman Pettersson,talade i deras missionshus om aftonen, der Waldenströmare, när de sjelva icke kunde få blifva i besittning af det huset, satt upp ett nytt missionshus bredvid det gamla der endast brädplank skiljer dem åt. Med hvad sinnelag det är gjort kan ock en opartisk bedöma. Jag har aldrig sett sådant förr vare sig i Norrland eller Finland.”

Detta är min väckelsehistoria, som fortsätter att intressera mig.

Evangeliska Fosterlands Stiftelsen och Svenska Missionsförbundet byggde på samma tomt i Hjo ett missionshus och senare missionskyrka. Foto Karl Bergstrand, Hjo

EFS o SMF Hjo

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: