Backa bandet

Jag är inte i fas med tiden – tiden då det är dags för adventssånger. Vet inte hur många gånger jag hört om behovet att få stressa ner i en kyrka med adventssånger – dämpad belysning, levande ljus. Behovet av stämning är stort. Längtan efter lite lugn och stillhet…

Då stressar jag igång! Vad då lugn och stillhet? Hur många gånger skall vi fira, att ett litet barn är fött? Skall vi stanna i utvecklingen? Så jag backar bandet i form av en app till den 10:e december och dagens kvart med Svenska Kärnbibeln:

”Ps 118:14-21

14Herren (Jahve) är min starkhet och min lovsång,
    och han blev mig till frälsning (räddning, befrielse; hebr. yeshuah). [2 Mos 15:2]

15Segerjubel (glädjerop) och frälsningsglädje hörs i de rättfärdigas tält (deras boningar).
    Herrens (Jahves) högra hand visar sin kraft (militära styrka).
16Herrens (Jahves) högra hand ger seger.
    Herrens (Jahves) högra hand visar sin kraft (militära styrka).

[Dessa tre strofer i vers 10-16 är psalmens strukturella mittpunkt. De förstärker huvudbudskapet i denna psalm som är att det är Herren som har kraft och vinner seger!]

17Jag ska inte dö,
    utan leva och berätta (vittna, proklamera) vad Herren (Jah) har gjort.
18Herren (Jah) prövade mig hårt,
    men han överlämnade mig inte till döden.”

Där slutar jag detta citat. Ja, Jesus föddes som ett barn men där stannar inte berättelsen! Jag vill lära känna Jesus som krigarkungen först i täten! De som var med honom och rädda skulle vända om hem. (5 Mos 20) Eller somnade när fienderna närmade sig. (Matt 26:36-46)

”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.” Psaltaren 119: 105

När mörkret är mörkt och det bara blir nya restriktioner om olika Corona-virus och åldern tar ut sin rätt med rädsla för andra sjukdomar, då vill jag lära känna Jesus som krigarkungen för min skull! Han är inget litet barn i en krubba hur gulligt det än är med små lamm och får runt omkring! Han är verklig och har tagit den ena striden efter den andra åt oss – dig och mig!

Jag vill backa bandet och möta Jesus i Getsemane – se hans kamp för min skull! Jag har inget behov av mysig belysning i en kyrka! Det är mörkt ute och kriminaliteten tränger sig på och vill stjäla våra barn och ungas framtid. Då passar det att läsa om Gideon i Domareboken kapitel 7. Värre än så kan det inte bli.

Bättre än så kan det inte bli heller. Den helige Anden är given och vill undervisa om kungars kung. Han finns överallt i skrifterna. Vi har fått ORDET från Gud! Han är summan av ordet från Gud. (Psaltaren 119:160) Sanningen skall göra oss fria.

Segerrik. Känner jag igen honom i mitt missmod? Ser jag bara åsnan?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Backa bandet”

    1. Sanningen är väl att jag är upprörd över bristen på bibelkunskap, Alma-Lena. Alla vill ha stämningen med ”Bereden väg för Herren…”. Det är något visst med att alla reser sig upp i en kyrkan och sjunger unisont. Så jag tog fram äldsta psalmboken i arvet – gillad år 1819 tillsammans med nyare psalmer från år1921. Jag blev nyfiken på vad som är borttaget! vers 7 finns inte med längre i ”Bereden väg för Herran” ändå ingår de bibeltexterna i advent! ”Jerusalem är öde, Dess tempel fallit ned, Dess präster äro döde, Dess spira är ej mer; Men Kristi rike varar Och sig alltmer förklarar. Välsignad vare han som kom i Herrens namn.” F.M. Franzén (1172-1847). Som om det går att ta bort det heliga rotsystemet där telningen utgår från!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: