Höga Visan

Det här är ju min Blogg. Och jag är gammal men som ett barn och berättar vad jag varit med om. Jag tränar på att läsa den gamla tryckstilen. Nu går det lite bättre. Teol. Dr. Peter Fjellstedt skrev förklaringar till All den heliga Skrift. De trycktes i tre band år 1883. Trettio år har banden stått i min bokhylla utan att jag fattat värdet. Nu gör jag det! Med ett uttryck i nu-tid så är det hög igenkänning.

BIBLIA – Det är all den heliga skrift, men förklaringar (Höga Visan Band 3)

Nu är det skrivet! Jag är ingen bakåtsträvare i min församling! Bibeln är äldre än 1800-talet. Bibeln behöver inte förnyas i sitt innehåll eller i sin målsättning från Givaren. Han vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen. (Se 1 Tim 2:4). Ja, det finns olika översättningar men då är det bara att jämföra. En sjökapten sa en gång, att om någon faller överbord på en båt och blir uppdragen ur vattnet, så är han räddad men han är inte frälst för det! B2000 har bytt ut ordet frälst till räddad.

Jag är mycket intresserad av ords betydelse men kan bara svenska. Väl mött i bibelläsning! I Höga Visan behövs någon som förklarar innebörden av valen av ord. Ofta finns det bibelhänvisningar. Då behöver de ställena också förklaringar.

Ge inte upp om det är svårt att läsa bibeln. Be den helige Ande om hjälp! Jesus lovade en Hjälpare, när hans verk på jorden var fullbordat. Han gick tillbaka till sin himmelske Fader, som han kom från.

Först bad Jesus för alla, som kommer till tro på hans ord genom lärjungarna.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Höga Visan”

  1. Tack Märta Mikander för denna innehållsrika biografi över Peter Fjellstedt. Mycket intressant läsning! Då kan vi vara frimodiga och rekommendera hans bibelförklaringar. De finns att läsa på nätet visst i lite modernare språkdräkt. Hälsningar från Gunnel

 1. Jämföra översättningar, var möjligen 1917 års (politiskt) obekväm för bibelkommissionen.

  Pred 10:2-3   1917
  Den vise har sitt hjärta åt höger,
  men dåren har sitt hjärta åt vänster.
  Ja, varhelst dåren går kommer hans förstånd till korta,
  och till alla säger han ifrån, att han är en dåre.

  Pred 10:2-3   B,2000
  Den vises förstånd bringar lycka,
  dårens förstånd bringar olycka.
  Var han än går kommer dårens förstånd till korta, han röjer sin dårskap för alla.

  1. En bibelöversättare får inte ändra på innebörden har jag hört – ha egna åsikter. Jag kan inga grundspråk och kan inte se hur det egentligen står.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: