Vingårdsmannen

Idag vill jag berätta lite mer för dig hemifrån. Det är ju semestertider och så småningom kommer bärtider. Ett år förstörde jag min semester redan den första dagen. För jag visste vad som väntade mig. Då räknade jag alla vinbärsbuskar, som min far hade planterat. Sen var den semestern förstörd. Han var steget före alltid och frågade på bären på en mogen buske. Som om jag inte sett, att de också var mogna att skörda nu!

Min far var inte bara en skicklig finsnickare och grovsnickare. Han var en skicklig trädgårdsmästare också. Det fanns i hans gener. Som barn berättade han, att han en gång försökte ympa en kvist från ett fruktträd in i en oxel. Som sagt. På ett vanligt Sävstadholms äppelträd hade han fem olika andra sorter inympade. En ymp förlorar inte sina gener men får sin näring från trädets stam. Och bär frukt…

Så snabbt kom jag fram till poängen som är min men inte delas av andra. En bibelöversättning är ingen bibelöversättning om poängen blir borttagen! En ympkvist, som blir liggande bredvid det nya sammanhanget och fruktträdet torkar sakta och dör. Sen krattas det samman med annat och hamnar på komposten eller elden. Jag har läst Johannes evangelium kapitel 15 i ”The Message på svenska Nya Testamentet” Eugene Peterson. Det handlar om Jesus som vinstocken och lärjungarna som grenar. ”Han skär bort alla grenar på mig som inte ger druvor.”

Sen har författaren konsekvent bytt ut prepositionen ”i” till ”hos”. Och jag får inte reagera eller anmärka!

När jag var tonåring drabbades jag av den så kallade flicksjukdomen skolios och visste inte hur påverkan var förrän en skicklig ortoped berättade allt om denna dåliga rygg. När jag läste om vinträdet och grenarna i 1917 års översättning som tonåring, så var jag klar över att jag var som en gren, som inte bar frukt. Jag orkade inte arbeta för Gud! Jag orkade inte läsa mina läxor ens! Det var kusligt.

En gång senare kom jag till Romarebrevet i min bibelläsning. Där är det fråga om ett olivträd. Där är det fråga om judar och hedningar och vem som får vara ”i” sammanhanget. I kapitel 11:20 i 1917 års översättning kom jag till orden: ”…men du får vara kvar genom din tro.” Vilken befrielse! Jag som inget orkade göra för Gud fick vara kvar genom att tro bara!

Ja, du lovade, att jag får berätta för dig. Det har varit min sorg ett år nu att jag inte får vara så eländig, som jag är och dessutom anmärker på allt. Jag skall vara tacksam och positiv och helst berömma alla andra som arbetar ”hos” Gud i vingården.

Detta tål att tänka på. Tycker nog jag.

Texten från en godkänd bibelöversättning (Svenska Folkbibeln) Joh kap 15

Jesus är den sanna vinstocken
15 1 Jag är den sanna vinstocken, och min Far är vinodlaren. 2 Varje gren i mig som inte bär frukt tar han bort, och varje gren som bär frukt rensar han så att den bär mer frukt. 3 Ni är redan nu rena i kraft av ordet som jag har talat till er.
4 Förbli i mig, så förblir jag i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv om den inte förblir i vinstocken, så kan inte heller ni det om ni inte förblir i mig. 5 Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, så bär han rik frukt. Utan mig kan ni ingenting göra. 6 Om någon inte förblir i mig, kastas han ut som en gren och vissnar. Sådana grenar samlar man ihop och kastar i elden, och de bränns upp. 7 Om ni förblir i mig och mina ord förblir i er, så be om vad ni vill och ni ska få det. 8 Min Far förhärligas när ni bär rik frukt och blir mina lärjungar.
9 Så som Fadern har älskat mig, så har jag älskat er. Bli kvar i min kärlek. 10 Om ni håller mina bud blir ni kvar i min kärlek, liksom jag har hållit min Fars bud och är kvar i hans kärlek. 11 Detta har jag sagt er för att min glädje ska vara i er och för att er glädje ska bli fullkomlig.
12 Detta är mitt bud: att ni ska älska varandra så som jag har älskat er. 13 Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. 14 Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er. 15 Jag kallar er inte längre tjänare, för tjänaren vet inte vad hans herre gör. Jag kallar er vänner, för jag har låtit er veta allt som jag hört av min Far. 16 Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut och bära frukt, och er frukt ska bestå. Då ska Fadern ge er vad ni än ber honom om i mitt namn. 17 Och detta befaller jag er: att ni ska älska varandra.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: